Lietusgāžu izraisīti plūdi pirmdien radījuši haosu Centrāleiropā, liekot cilvēkiem atstāt savas mājas un slēgt autoceļus un dzelzceļus.
Austrijā no applūdušo māju jumtiem to iemītnieki tika nocelti ar helikopteriem, savukārt Vācijas dienvidu federālajā zemē Bavārijā vairākās vietās ir izsludināts ārkārtas stāvoklis.

No Prāgas evakuē 50 tūkstošus iedzīvotāju

Čehijas Republikā plūdos ir gājuši bojā vismaz septiņi cilvēki, valdība ir izsludinājusi ārkārtas stāvokli Prāgā un vairākos Čehijas apgabalos, un Prāgas varas iestādes pirmdienas vakarā lika evakuēt 50 tūkstošus no pilsētas iedzīvotājiem, ziņoja aģentūra APA.

Pret ūdens līmeņa celšanos Čehijā cīnās seši tūkstoši ugunsdzēsēju, policistu, karavīru un brīvprātīgo, un viņiem pievienosies vairāki simti civilās aizsardzības speciālistu un ugunsdzēsēju no apgabaliem, kurus nav skāruši sliktie laika apstākļi.

Prāgas mērs Igors Nemecs paziņoja reportieriem, ka ir pārplūdusi Vltavas upe un līdz otrdienas pēcpusdienai applūdīs pilsētas centra vēsturiskais rajons Mala Strana.

Austrijā trīs bojā gājušie

Plūdos Austrijā pirmdien gāja bojā trīs cilvēki un vēsturiskā Zalcburgas pilsēta tika pasludināta par dabas katastrofas zonu.

Plūdi, kas ir lielākie Austrijā vairāku gadu desmitu laikā, ir apturējuši navigāciju pa Donavu un bloķējuši autostrādes.

Ārkārtas situāciju dienesti naktī uz otrdienu gatavojās vēl lielākai katastrofai, jo meteorologi prognozēja lietus turpināšanos.

Austrijā ir pilnīgi pārtraukta navigācija pa Donavu, daļēji pārtraukta dzelzceļa satiksme un slēgtas autostrādes, to skaitā daļa no galvenā ceļa starp Vīni un Vāciju.

Glābšanas vienības ar smilšu maisiem centās aizkavēt ūdens līmeņa celšanos. Austrijas kanclers Volfgangs Šisels pateicās glābējiem par pūlēm un izteica līdzjūtību upuru tuviniekiem.

Plūdi un zemes nogruvumi Austrijā jau ir nodarījuši zaudējumus miljardiem eiro apmērā. Lietus turpināšanās pirmdienas vakarā katastrofāli ietekmēja reģionālos un mobilos telefonu sakarus, ziņoja telekomunikāciju operatore "Telekom Austria".

Eiropā valda haoss pēc pagājušās nedēļas plūdiem Prāga gatavojas gadsimta plūdiem
Virpuļviesulis appludina pilsētu Krievijā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!