Plūdos Vācijā bojā gājušo skaits ir pieaudzis līdz 13 cilvēkiem, un ceturtdien ir gaidāma jauna ūdens līmeņa celšanās Elbas upē, kas appludinājusi tās krastos esošo Drēzdeni.
Tūkstošiem karavīru, glābēju un brīvprātīgo bez pārtraukuma mēģina apturēt Drēzdenes tālāku applūšanu. Naktī Vācijas armija sāka evakuēt no Drēzdenes slimnīcām 170 līdz 200 intensīvās aprūpes pacientus, kuru dzīvību apdraud gan plūdi, gan to izraisīti īssavienojumi.

Ceturtdien tiks izlemts, vai ir jāevakuē arī tie slimnieki, kuru stāvoklis ir mazāk kritisks. Evakuācija tiek veikta ar helikopteriem, aerobusu un divām armijas transporta lidmašīnām.

Desmitiem tūkstoši cilvēku jau ir evakuējušies ne tikai no Drēzdenes, bet arī citām vietām Saksijas federālajā zemē.

Plūdos bojā gājušo skaits Vācijā trešdienas vakarā sasniedza 13, kad 52 gadus vecs vīrietis noslīka savā mājā, kuras pirmais stāvs atrodas zem ūdens. Deviņi cilvēki ir gājuši bojā Saksijā, bet pārējie četri - citās federālajās zemēs. Vairāki cilvēki Saksijā ir pazuduši bez vēsts.

Meteorologi prognozē, ka Elbas upes dziļums ceturtdienas vakarā vairāk nekā četrkārt pārsniegs tās normālo vasaras dziļumu, radot jaunu plūdu draudus. Ūdens līmeņa celšanos veicina Vltavas un citu Elbas baseina upju pārplūšana Čehijā un Vācijā.

Ap 1500 humānās palīdzības darbinieku no Bavārijas devās uz Saksiju palīdzēt glābšanas operācijās, sevišķi slimnieku evakuācijā.

Situācija Bavārijā ir sākusi normalizēties. Donavas ūdens līmenis Regensburgā kopš trešdienas vakara ir krities par pusmetru. Degendorfā pie Austrijas robežas Donavas ūdens līmenis cēlās, bet upes pārplūšana nebija gaidāma.

Pastāv bažas, ka plūdi var ietekmēt arī citas Saksijas-Anhaltes, Tīringas un Brandenburgas federālās zemes. Varas iestādes Brandenburgā ir lūgušas cilvēkus 46 ciemos gatavoties iespējamai evakuācijai, jo Prignicas upē ir gaidāma ūdens līmeņa celšanās, kas pārsniegtu 1938.gada rekordlīmeni. Prignicas aizprostus ir paredzēts aizsargāt no plūdiem ar 65 tūkstošiem smilšu maisu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!