Jakutijas pilsēta Ļenska, ko pilnībā pārpludinājuši palu ūdeņi, iespējams, tiks uzbūvēta jaunā vietā. Pirmdien tur sāks strādāt federālās un republikāniskās darba grupas, kuru uzdevums būs noteikt nodarīto zaudējumu apmērus un pasākumus, ka jāveic, lai normalizētu dzīvi pilsētā.
Tomēr, kā aģentūrai ITAR-TASS paziņoja Jakutijas valdības priekšsēdētājs Vasīlijs Vlasovs, "tām dots rīkojums izskatīt jautājumu un iesniegt valdībai priekšlikumus par Ļenskas pārcelšanu uz citu vietu". Ja tas izrādīsies neiespējami, tiks izskatīta iespēja būvēt jaunu mikrorajonu augstākā vietā, lai turpmāk novērstu applūšanas draudus.

Ļenskā un apdzīvotajās vietās ap to pilnībā izpostītas 3331 un ir jāatjauno 1831 dzīvojamās mājas. Bojāti 396 kilometri elektropārvades līniju, 164 transformatoru apakšstacijas, 470 kilometri sakaru līniju un 5 radioretranslācijas stacijas. Ir jāatjauno 184 kilometri autoceļu, 2 tilti, 7 veselības aizsardzības objekti (poliklīnikas, slimnīcas, feldšeru punkti), 26 skolas un bērnudārzi, kā arī citas izglītības iestādes. Cietušajā rajonā dzīvo 31 tūkstotis cilvēku.

Tikmēr ūdens līmenis Ļenā Jakutskas pilsētas robežās tuvojas kritiskajai atzīmei - 780 centimetri. Cīņā ar iespējamiem plūdiem ir gatavi iesaistīties bumbvedēji Su-24 un, tiklīdz tiks dots attiecīgais rīkojums, tie bombardēs iespējamos ledus sastrēgumus. Pašā Jakutijas galvaspilsētā izveidoti 10 evakuācijas punkti, kas apgādāti ar pārtikas, medikamentu un dzeramā ūdens krājumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!