Foto: AFP/Scanpix
Francijas un Polijas ārlietu ministri vērsušies pie ASV valsts sekretāres Hilarijas Klintones ar aicinājumu ietekmēt situāciju saistībā ar kinorežisora Romāna Polaņska arestu Šveicē, pirmdien vēsta BBC.

Francijas ārlietu ministrs Bernārs Kušnē režisora arestu nosaucis par "drūmu atgadījumu". Kā norādīja Kušnē, Polaņskis ir "talantīgs cilvēks, kuru pazīst visā pasaulē un kuram ir īpaša popularitāte valstī, kur viņš tik arestēts. Tas nepavisam nav labi."

Savukārt Francijas kultūras ministrs Frederiks Miterāns paziņoja, ka ir sašutis par Polanska arestu, kuram ir Francijas pilsonība. Viņš nosaucis par bezjēdzīgu režisora arestu, kurš "iekļuvis slazdā veca stāsta dēļ".

Tikmēr kinorežisora advokāti paziņoja, ka pārsūdzēs jebkurus Polaņska ekstradīcijas mēģinājumus uz ASV, kur viņu sagaida 13 gadu cietumsods par intīmo tuvību ar 13 gadu vecu skolnieci - modeli.

Pēc režisora izbraukšanas no ASV 1978. gadā tiesnesi izdevis orderi viņa arestam. Tas ir spēkā vēl līdz šim, kā rezultātā Francijā dzīvojošais Polaņskis nevar aizbraukt uz Ameriku un izvairās no braucieniem uz Lielbritāniju, baidoties no iespējamas ekstradīcijas.

Virkne kinematogrāfijas darbinieku, ieskaitot aktrises Moniku Beluči un Faniju Ardānu, parakstījuši petīciju, kurā pauž nožēlu par Polaņska arestu.

Savukārt Šveices tieslietu ministre Evelīna Vidmere-Šlumpfa tiesībsargājošo iestāžu darbības aizstāvējusi, norādot, ka policijai nebija citas izvēles no likuma viedokļa, jo starp šo valsti un ASV pastāv vienošanos par noziedznieku ekstradīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!