Foto: F64
Ar klusuma brīdi otrdien poļi pieminēs vienu no traģiskākajām aviokatastrofām, kad pie Smoļenskas gāja bojā Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un vēl 95 cilvēki, vēsta ārvalstu mediji.

Otrdien aprit divi gadi, kopš Polijas vēsturē traģiskākās aviokatastrofas.

2010.gada 10.aprīlī Polijas augstākās amatpersonas bija ceļā uz piemiņas pasākumu Katiņas slaktiņa memoriālā, taču nosēšanās laikā nelabvēlīgos laika apstākļos lidmašīna pie Smoļenskas lidostas aizķēra koku galotnes un avarēja.

Avārijā bojā gāja Kačiņskis, viņa sieva Marija, vairākas Polijas augstākās amatpersonas, kā arī Katiņas slaktiņa upuru radinieki.

Traģisko avāriju izmeklēja gan Policijas atbildīgie dienesti, gan Krievijas pārstāvji, taču notikušā iemesli tā arī pagaidām nav oficiāli publiski paziņoti.

Viena no vadošajām Krievijas gaisa satiksmes amatpersonām Tatjana Anodina iepriekš ziņoja, ka pirms lidmašīnas avārijas Smoļenskā lidmašīnas pilotu kabīnē atradās apkalpei nepiederoši cilvēki. Vieni avoti vēsta, ka pilota kabīnē viens no šiem cilvēkiem bijis Polijas Gaisa spēku komandieris, bet otrs – Polijas Ārlietu ministrijas diplomātiskā protokola vadītājs.

Starptautiskās aviācijas komiteja (SAK) atklāja, ka Polijas Gaisa spēku komandieris Andžejs Blasiks, kura balss dzirdama pilotu kabīnē "melnās kastes" ierakstos, bijis alkohola reibumā. Eksperti viņa asinīs konstatēja 0,6 promiles alkohola. Tieši viņš esot izdarījis psiholoģisko spiedienu uz Kačiņska pilotiem.

Krievijas izmeklētāji ir apstiprinājuši, ka piloti nav ņēmuši vērā kontroles centra brīdinājumus nenosēdināt lidmašīnu biezajā miglā. Gaisa satiksmes kontrolieris Smoļenskas lidostā divas reizes brīdināja pilotus, ka lidostu klāj bieza migla, redzamība bija 400 metru, un nebija vajadzīgo apstākļu lidaparāta uzņemšanai, iepriekš stāsta komitejas Tehniskās komisijas vadītājs Aleksejs Morozovs.

Iepriekš arī pieļauts, ka notikušais ir terorakts, tehniskas problēmas vai sprādziens, taču izmeklēšanā šis versijas tomēr izslēgtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!