Dienvidāfrikai izdevies novērst ar grupējumu "Al Qaeda" saistītu sazvērestību, kuras mērķis bija izjaukt pagājušā mēneša vispārējās vēlēšanas. Iegūtā informācija novedusi arī pie arestiem Jordānijā, Sīrijā un Lielbritānijā, pavēstīja policijas komisārs Džekijs Selebi.
"Piecas dienas pirms vēlēšanām mēs arestējām dažus cilvēkus, kuriem bija ļauni nolūki pret šo valsti, par ko mēs nevienam neko [iepriekš] neziņojām," runā parlamenta komitejā, kas ceturtdien tika pārraidīta pa radio, teica Selebi.

"Rezultāts ir tas, ko jūs tajās dienās un nedaudz vēlāk varējāt vērot Jordānijā - arestēti vairāki cilvēki, par kuriem tika apgalvots, [ka viņi ir piederīgi pie] "Al Qaeda". Vairāki cilvēki tika mūsu operācijas rezultātā arestēti [arī] Sīrijā," teica Selebi.

Dienvidāfrika veica ārkārtīgi stingrus drošības pasākumus pirms 14.aprīļa vēlēšanām, kas bija trešās demokrātiskās vēlēšanas pēc atteikšanās no aparteīda režīma 1994.gadā.

Runājot trešdien Nacionālās asamblejas Drošības komitejā, Selebi apgalvoja, ka operācija aptvērusi arī Lielbritānijas teritoriju.

"Šīs operācijas ietvaros Londonā Lielbritānijas policija viena no šo cilvēku mājām atrada kastu kastes ar Dienvidāfrikas pasēm, kas liek domāt, ka jābūt [kādai] spraugai, kas ļauj šiem cilvēkiem iegūt šos dokumentus," atzina Selebi.

Pagaidām nav ziņu, kas noticis ar Dienvidāfrikā arestētajiem cilvēkiem, lai gan Selebi izteicās, ka "mēs likām šiem cilvēkiem doties projām", iespējams ar to domājot izraidīšanu vai izdošanu citai valstij.

Dienvidāfrikas drošības ministrs Čārlzs Nkakula martā paziņoja, ka amatpersonām nav pamata uzskatīt, ka valstī darbojas "Al Qaeda" šūniņas. Viņš atzina arī iespēju, ka valstī atrodas grupējuma slēpti atbalstītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!