Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Policija Spānijā atklājusi trīs nelegālas tabakas ražotnes, kurās sliktos apstākļos strādāja ukraiņu bēgļi, ziņo raidsabiedrība BBC.

Šīs nelikumīgās tabakas ražotnes atklāja trīs Spānijas reģionos. Policija arestēja 27 cilvēkus. Banda, kas šo ražotni vadīja, kontrabandas ceļā esot ievedusi lielu daudzumu tabakas, kas tika pārvērsta viltotās cigaretēs. Ražotnes ikdienā varēja saražot vairāk nekā pusmiljonu cigarešu pakas. Tās pārdeva gan Spānijā, gan citviet ārzemēs.

Ukraiņi, kuri pameta savu valsti Krievijas iebrukuma rezultātā, dzīvoja izveidotos patvērumos rūpnīcu telpās. Viņi strādāja garas darba dienas un darba vietu nepameta, jo daudzi valstī iekļuva nelikumīgi, ziņo Spānijas policija.

Tabakas produktu kopējā vērtība bija gandrīz 38 miljoni eiro. Varasiestādes reida laikā atrada arī luksusa automobiļus, rotaslietas un naudu lielos daudzumos. Pārmeklēja vairāk nekā 20 mājas, industriālās ēkas un veikalus.

Pirmo ražotni 2021. gadā atklāja vistu kūtī netālu no Seviljas. Tas palīdzēja varasiestādēm atklāt vēl divas līdzīgas aktivitātes Valensijas austrumu reģionā un Larjohas ziemeļos.

Kā apgalvo policija, tad lai dažādotu savu produkciju, banda audzēja arī plašas marihuānas plantācijas.

Izmeklēšanā asistēja arī Eiropas Savienības tiesībsargājošā korporācija "Europol".

Novembrī Eiropas Parlaments ziņoja, ka ukraiņu darbaspēka ekspluatācija ir ļoti aktuāla, kā pamatojumu sniedzot valodas barjeru un situācijas steidzamību. Šo iemeslu dēļ dažreiz bēgļi ir spiesti uzņemties strādāt neapmaksātu un nelikumīgu darbu.

Eiropā ir aptuveni astoņi miljoni Ukrainas bēgļu, kas pameta savu valsti februārī, kad tajā iebruka Krievijas karaspēks, ziņo Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO). Vairāk nekā 160 000 no šiem bēgļiem ir reģistrēti tieši Spānijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!