Foto: stock.xchng
Polijas Nacionālā aizsardzības akadēmija atcēlusi janvārī plānoto Polijas komunistiskā režīma līdera ģenerāļa Vojceha Jaruzeļska lekciju, šādu lēmumu skaidrojot ar "drošības apsvērumiem", trešdien ziņo Polijas Radio.

Kā pavēstīja akadēmijas pārstāvis, nākamā gada 12.janvārī plānotā lekcija izraisījusi lielu mediju interesi, kas negarantē miermīlīgu pasākuma norisi.

Sākotnēji bija iecerēts, ka pasākumā varētu piedalīties ap 200 cilvēku.

Šāds akadēmijas lēmums izziņots pēc ultrakonservatīvajā laikrakstā "Nasz Dziennik" izskanējušajiem pārmetumiem, ka "ģenerālis Jaruzeļskis tiek iecelts autoritātes statusā".

Arī pagājušajā mēnesī līdzīgs viedoklis parādījās Polijas presē, reaģējot uz lēmumu uzaicināt Jaruzeļski uz Nacionālās aizsardzības padomes sēdi, kurā tika apspriestas Polijas un Krievijas savstarpējās attiecības.

Jaruzeļskis naktī uz 1981.gada 13.decembri Polijā izsludināja karastāvokli, lai apspiestu antikomunistisko kustību, kuras līdera lomu bija uzņēmusies neatkarīgā arodbiedrība "Solidaritāte".

Protestos pret kara stāvokļa ieviešanu dzīvību zaudēja aptuveni 100 cilvēku.

Apspiežot streikus Vijekas ogļraktuvēs, milicija nošāva deviņus ogļračus, bet tūkstošiem aktīvistu tika ieslodzīti cietumā, tostarp "Solidaritātes" leģendārais līderis Lehs Valensa, kurš vēlāk kļuva par pirmo atjaunotās Polijas prezidentu.

Kara stāvoklis oficiāli tika atcelts 1983.gada 22.jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!