Polija pēc iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) piedzīvo strauju eksporta uz ES neietilpstošām valstīm pieaugumu, trešdien raksta Polijas laikraksts "Rzeczpospolita".
Eksporta pieaugumu ir veicinājuši zemākie tarifi Polijas precēm, kas sākuši darboties pēc Polijas iestāšanās Eiropas Savienībā.

Polijas eksports uz Ķīnu 2004.gadā ir palielinājies par 123%, eksports uz Japānu audzis par 87% un eksports uz Krieviju - par 85%. Uz ASV Polija pagājušajā gadā eksportējusi par 46% vairāk nekā gadu iepriekš un uz Dienvidkoreju - par 20% vairāk.

Arī Polijas imports no ES neietilpstošām valstīm ir būtiski palielinājies, tāpat saistībā ar tarifu barjeru vājināšanos. Imports no Ķīnas 2004.gadā palielinājās par 41%, imports no Japānas - par 40%, imports no ASV - par 20% un imports no Krievijas - par 21%.

Tā kā 83% no Polijas kopējā eksporta veido eksports uz ES valstīm, analītiķi norāda, ka straujo eksporta pieaugumu uz ES neietilpstošām valstīm lielā mērā ir nodrošinājušas Polijā strādājošās lielās multinacionālās korporācijas, tādas kā, piemēram, "General Motors".

Polijas kopējais eksports pagājušajā gadā palielinājās par 25,6% līdz 59,7 miljardiem eiro (41,9 miljardiem latu), bet imports auga par 17,9% līdz 71,1 miljardam eiro.

Valsts ārējās tirdzniecības deficīts 2004.gadā samazinājās līdz 11,4 miljardiem eiro, salīdzinot ar 12,8 miljardiem eiro 2003.gadā, liecina Polijas Centrālā statistikas biroja dati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!