Polija un ASV ceturtdien vienojušās par ASV pretraķešu vairoga daļu izvietošanu Polijā, paziņoja Polijas premjerministrs Donalds Tusks.
Tusks pavēstīja, ka abas puses pamatprincipos panākušas sākotnēju vienošanos par pretraķešu vairoga izvietošanu, bet sarunas vēl turpināsies par "tehniskiem jautājumiem".

Krievijas Domes Ārlietu komisijas vadītājs Konstatīns Kosačovs jau atzinis, ka ASV un Polijas vienošanās var vēl vairāk sarežģīt Krievijas un ASV attiecības, ziņo "Interfax".

"Tieši šāda veida vienošanās, kur līdzīgi kā jautājumā par Dienvidosetiju nav vienprātības starp ASV un Krieviju, var būt par cēloni vēl lielākai spriedzei Krievijas un ASV attiecībās," sacījis Kosačovs. Turklāt, pēc viņa teiktā, "šāda vienošanās neliecina par interesi veidot stratēģisku
stabilitāti Eiropā un pasaulē kopumā".

Kā ziņo Polijas aģentūra PAP, par vairoga daļu uzņemšanu Polija pretī saņems pretgaisa aizsardzības raķetes "Patriot" un ciešāku militāro sadarbību ar ASV.

Varšavas un Vašingtonas vienošanās panākta pēc vairāk nekā gadu ilgām sarunām. Pirms šonedēļ sāktās kārtējās sarunu kārtas vairākas Polijas valdības amatpersonas pavēstīja, ka ASV izteikusi jaunu piedāvājumu un ka Krievijas iebrukums Gruzijā devis jaunu stimulu vienošanās panākšanai.

Vašingtona jūlijā parakstīja līdzīgu vienošanos ar Čehiju.

Vašingtona plāno izvietot radaru staciju Čehijā un pārtvērējraķešu bateriju Polijā, kas palīdzētu aizsargāties pret raķešu triecienu no tādām valstīm kā Ziemeļkoreja vai Irāna.

Daļa vairoga elementu jau ir savās vietās ASV, Lielbritānijā un Grenlandē. Plānots, ka sistēmai jāsāk pilnībā darboties 2011.-2012.gadā.

Īpaši neapmierināta par Vašingtonas plāniem ir Krievija, kas šādu plānu uztver kā draudus un aktīvi pretojas tā īstenošanai.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!