Foto: EPA/LETA
Pagājušā gada aprīlī Smoļenskā notikušajā traģēdijā, kad aviokatastrofā bojā gāja Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, vainīgi bija poļu piloti, taču arī Krievijas avio dispečeriem vajadzētu koriģēt savu darbību, pirmdien atzina Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

"Poļu piloti acīmredzami kļūdījās, lai kā mēs to noliegtu. Viņiem nevajadzēja veikt nosēšanos tādā miglā," intervijā televīzijai TVN24 teica Polijas ārlietu ministrs.

Sikorskis arī komentēja Leha Kačiņska brāļa, opozīcijas līdera Jaroslava Kačiņska izteicienus, ka pieņēmumi par "Polijas pilotu iespējamo kļūdu ir apvainojumi visai Polijai". "Pēc kustības "Tiesības un taisnība" līdera [Jaroslava Kačiņska] domām pilots, kurš ir polis, nevarēja kļūdīties, tāpēc pieņēmumi, ka bija kļūda, ir nepatriotiski. Diemžēl, mēs zinām, ka mūsu piloti arī kļūdās."

"Krievijas puse arī var būt pateicīga, ja poļu ziņojumā būs teikts, ka dispečeru darbs ir jākoriģē, jo Krievijā vajag rūpēties par lidojumu drošību. Mums ir kopīgas intereses. Problēmas sākas tad, kad lietā tiek iepīta politika," piebilda Sikorskis.

Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, viņa sieva Marija un vēl 94 cilvēki, viņu vidū Polijas bruņoto spēku vadība un citas augstas amatpersonas, pērn 10.aprīlī gāja bojā pasažieru lidmašīnas "Tu-154" katastrofā Krievijā netālu no Smoļenskas.

Prezidents un viņu pavadošā delegācija bija ceļā uz Katiņas traģēdijas piemiņas vietu. 1940. gadā Staļina režīms šeit un citviet toreizējās PSRS teritorijā nogalināja 22 000 Polijas armijas virsnieku un civilpersonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!