Pretrunīgi vērtētās Polijas katoļu radiostacijas "Radio Maryja" vadītājs nosodījis prezidentu Lehu Kačiņski, kurš esot piekāpies ebreju prasībām izmaksāt kompensācijas par īpašumiem, kas zaudēti pēc holokausta, pirmdien ziņo vietējie mediji.
Nedēļas žurnāls "Wprost" vēsta, ka tā rīcībā nonācis aprīlī aiz slēgtām durvīm notikušas konferences ieraksts, kurā dzirdams kā katoļu fundamentālistu radiostacijas dibinātājs un vadītājs tēvs Tadeušs Ridziks uzbrūk Kačiņskim, atstāstot savu tikšanos ar prezidentu.

"Jūs zināt, par ko ir runa. Polija piešķir [ebrejiem] 65 miljardus dolāru [34 miljardus latu]. Viņi nāks pie jums un teiks: "Dodiet man jūsu mēteli! Novelciet bikses! Dodiet man jūsu kurpes!"" "Wprost" citē Ridzika teikto.

Pats Ridziks pirmdien nenoliedza viņam pierakstītos izteikumus, taču uzbruka "Wprost", apsūdzot žurnālu "provokācijā".

Kačiņskis pagaidām šīs ziņas nav komentējis, taču viņa kancelejas pārstāvis Macejs Lopinskis norādīja, ka gadījumā, ja ieraksts ir īsts, tas ir "absolūti skandalozs".

Polijas valdība ir paziņojusi, ka šogad vēlas nokārtot visus jautājumus, kas saistīti ar kompensācijām par īpašumiem, kurus pēckara periodā nacionalizējis komunistiskais režīms, tai skaitā personām, kas pārdzīvojušas holokaustu.

Polijas īpašnieku apvienība lēš, ka nacionalizēto īpašumu vērtība sasniedz 65 līdz 70 miljardus zlotu (12 līdz 13 miljardus latu).

No kopējā prasību apjoma Polijas ebreju izcelsmes personu prasības veido tikai 17%.

"Radio Maryja" mediju impērija balstīta katoļu fundamentālisma, nacionālisma un antiliberālisma ideoloģijās un jau iepriekš izsaukusi apsūdzības antisemītismā.

Pati radiostacija apgalvo, ka tai ir trīs miljoni regulāru klausītāju.

Ridzika vadītajā impērijā ietilpst arī televīzijas kanāls "Trwam" un laikraksts "Nasz Dziennik".

Parasti Ridzika vadītie mediji ir labvēlīgi noskaņoti pret Kačiņska pārstāvēto konservatīvo partiju Likums un taisnīgums (PiS).

No Polijas 38,2 miljoniem iedzīvotāju vairāk nekā 90% ir katoļi.

Sestdien "Radio Maryja" organizēja masu pasākumu, svinot savu 15.gadadienu. To apmeklēja aptuveni 150 000 cilvēku, kuru vidū bija arī premjerministrs Jaroslavs Kačiņskis, prezidenta dvīņubrālis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!