Neilgi pēc Čehijas naftas kompānijas "Unipetrol" pārņemšanas Polijas naftas kompānija "PKN Orlen" plāno izvērst savu darbību arī Balkānu reģionā un Baltijas valstīs, ziņo Polijas laikraksts "Puls Biznesu".
"PKN Orlen" izrāda interesi par tādām naftas kompānijām kā Lietuvas "Mažeiķu nafta", Slovēnijas "Petrol", Serbijas un Melnkalnes NIS, Grieķijas MOH, kā arī Turcijas naftas kompāniju "Tupras".

"Tā kā investīciju iespējas Centrālajā Eiropā ir gandrīz izsmeltas, mēs apsveram darbības paplašināšanu arī citos reģionos - gan Eiropas ziemeļu, gan dienvidu daļā," norādīja "PKN Orlen" prezidenta vietnieks Cezarijs Smorščevskis.

Citu kompāniju pārņemšanas darījumu īstenošanai "PKN Orlen" ir atvēlējusi 1,7 miljardus eiro (1,2 miljardi latu), tādējādi var uzskatīt, ka ir sākusies šādu darījumu sagatavošana Balkānu reģionā un Baltijas valstīs.

"Mēs neizslēdzam iesaistīšanos šajos projektos, ja vien tam būs piemēroti apstākļi," viņš piebilda. Smorščevskis gan atteicās komentēt informāciju par to, ka "PKN Orlen" jau ir iesaistījusies konkursā par 51% Turcijas naftas kompānijas "Tupras" akciju izsolē.

"PKN Orlen" pārstāvis norādīja arī uz investīciju iespējām kaimiņvalstī Vācijā, kur kompānijai pieder gandrīz 500 degvielas uzpildes stacijas (DUS), kuras gan strādā ar zaudējumiem.

Viņš arī atklāja, ka "PKN Orlen" ir ieinteresēta Čehijas naftas kompānijas "Czeskiej Rafinerskiej" akciju pārņemšanā, kā arī Čehijas degvielas cauruļvadu kompānijas "Czepno" iegādē.

Smorščevskis arī noraidīja baumas, ka "PKN Orlen" būtu apspriedusi iespējamo apvienošanos ar Austrijas naftas kompāniju OMV vai Ungārijas naftas kompāniju MOL.

"Laiks rādīs, kas spēlēs galveno lomu reģiona konsolidācijas procesos," viņš uzsvēra.

Polijas valstij pieder 27,52% kompānijas "PKN Orlen" akciju. Starp citiem kompānijas akcionāriem jāmin ASV banka "Bank of New York", kā arī investīciju kompānijas "Fidelity Intl." un "Kulczyk Holding".

Kompānijas "PKN Orlen" pārdošanas ieņēmumi pagājušajā gadā pieauga par 21% līdz 41,7 miljardiem zlotu (septiņiem miljardiem latu).

Maija beigās "PKN Orlen" par 11,3 miljardiem Čehijas kronu (266 miljoniem latu) iegādājās 62,99% Čehijas naftas kompānijas "Unipetrol" akciju.

Kā ziņots, par Lietuvas naftas koncerna "Mažeiķu nafta" akciju iegādi interesi ir izteikušas Krievijas naftas kompānijas TNK-BP un "Lukoil", starp interesentiem ir minētas arī tādas kompānijas kā naftas treideris "Vitol" un ASV naftas kompānijas "ExxonMobil" un "Chevron".

53,7% "Mažeiķu nafta" akciju pieder Krievijas naftas kompānijai "Jukos", bet otra lielākā kompānijas akcionāre ir Lietuvas valsts ar 40,66% akciju.

"Mažeiķu nafta" ir ienesīgākā Lietuvas kompānija, kura pagājušajā gadā strādāja ar 721,86 miljonu litu (147,26 miljonu latu) neauditēto tīro peļņu pēc starptautiskajiem grāmatvedības standartiem, kas bija vairāk nekā trīs reizes lielāka nekā 220,9 miljonu litu tīrā peļņa 2003.gadā.

"Mažeiķu nafta" koncernā ietilpst Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīca, Būtiņģes naftas terminālis un Biržu naftas vads.

2004.gadā Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīca pārstrādāja 8,66 miljonus tonnu jēlnaftas un citu izejvielu - par 21% vairāk nekā gadu iepriekš.

Kā ziņots, tiek lēsts, ka "Mažeiķu naftas" benzīns Latvijā aizņem aptuveni 70% tirgus, savukārt dīzeļdegviela - apmēram 20% tirgus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!