Lietuvas pašreizējā prezidenta Valda Adamkus izvirzīšanās par vadošo kandidātu Lietuvas prezidenta vēlēšanās nav pārsteidzoša, tā uzskata aģentūras LETA aptaujātie politologi.
LETA jau rakstīja, ka saskaņā ar neoficiālajiem Lietuvas prezidenta vēlēšanu rezultātiem no 1 622 vēlēšanu iecirkņiem pirmajā vietā ar 35,1% apkopoto balsu kopskaita ir pašreizējais valsts vadītājs Valds Adamkus, otrajā ar 20,1% - bijušais premjers un liberāldemokrātu līderis Rolands Pakss un trešajā ar 8,5% - Seima spīkers, sociālliberāļu līderis Arturs Paulausks. Ceturtajā vietā ar 7,9% balsu ir populārais televīzijas humora pārraides vadītājs un ekonomists Vītauts Šerēns.

Kā aģentūrai LETA sacīja politologs Artis Pabriks, bija paredzams, ka Lietuvas prezidenta vēlēšanās vadībā izvirzīsies Adamkus.

"Lietuvu var salīdzināt ar Latviju un citām Eiropas jaunajām demokrātijām, kuru sabiedrības visai nesen iznākušas no pārejas posma, un tajās joprojām valda liela atsvešinātība no valsts varas un neticība tai, tādēļ autoritātes un personības spēlē lielu lomu sabiedrības izvēlē," sacīja Pabriks.

Eksperts atzīmēja, ka tagadējam prezidentam ir bijis vieglāk iegūt vēlētāju balsis nekā jauniem un nebijušiem kandidātiem, jo prezidentam arī Lietuvā ir simboliska funkcija, kas ļauj viņam atrasties "tuvāk tautai". Pabriks Adamku popularitātes ziņā novietoja kā otro aiz Latvijas prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas, kura pēc bijušā Igaunijas prezidenta Lennarta Meri aiziešanas no politikas, pēc politologa domām, kļuvusi par iecienītāko Baltijā.

Pabriks uzsvēra, ka Adamkum izvirzīties vadībā palīdzēja arī rietumnieciskā izcelsme un Rietumu vērtību kritēriji.

Arī politoloģe Žaneta Ozoliņa aģentūrai LETA atzina, ka Adamkus vadība vēlēšanās nav pārsteidzoša un pilnībā atbilst politologu un ekspertu iepriekš izteiktajām prognozēm. "Adamkus visus šos gadus bijis populārs un stabils prezidents, pie tam viņa prezidentūras laiks sakrita ar Lietuvai nozīmīgu ārpolitisko mērķu īstenošanos, proti, integrāciju NATO un Eiropas Savienībā," sacīja Ozoliņa.

Politoloģe atzīmēja, ka Adamku atbalstījusi populārā Lietuvas sociāldemokrātu partija, un prezidentam bijis liels atbalsts arī reģionos. Ozoliņa uzsvēra, ka Lietuvas politikā liela loma ir arī premjeram Aļģirdam Brazauskam, kurš pirms vēlēšanām atzinīgi izteicies par Adamkus kandidatūru.

Savukārt politoloģe Feliciana Rajevska atzina, ka Adamkus labā darbojas viņa esošie "varas resursi". Rajevska par ievērības vērtu atzina faktu, ka Lietuvas prezidenta vēlēšanās otrā vietā aiz Adamkus ierindojies bijušais Lietuvas premjers Rolands Pakss, kurš, pēc Rajevskas domām, vienmēr bijis rīcības cilvēks.

Atzīstot Paksu par veiksmīgu bijušo premjeru, Rajevska atgādināja veidu, kā Pakss demisionējis, proti - viņš atteicies parakstīt līgumu ar amerikāņu kompāniju "Williams" par Lietuvas uzņēmuma "Mažeikiu nafta" pārvaldīšanu. "Pakss labprātāk demisionēja nekā parakstīja līgumu, kas vēlāk Lietuvas valstij izrādījās ārkārtīgi neizdevīgi," atzina Rajevska.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!