Foto: EPA/LETA
Pirms traģiskās Smoļenskas aviokatastrofas gadskārtas, pieminot tajā bojāgājušo Polijas prezidentu Lehu Kačiņski, poļu mediji secina, ka katastrofa valstī kļuvusi par politisko cīniņu objektu un poļu nacionālās vienotības sagrāvi, vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Poļu iknedēļas izdevums "Wprost" norāda, ka gads kopš aviokatastrofas kļuvis par poļu nacionālās vienotības sagrāvi, un tas nebija pārsteigums, norādot uz valdošās partijas "Pilsoniskā platforma" un opozīcijas partijas "Tiesības un taisnība" ķildām.

"Valdošā partija opozīcijas acīs vairs nav tikai partija, kas slikti kalpo Polijai. Tā kļuvusi par antitautas partiju, kuras līderi daļēji atbildīgi par katastrofu un prezidenta bojāeju. Tikmēr opozīcija no demagogu partijas kļuvusi par politisko spēku, kas apdraud demokrātiju," norāda laikraksts.

Savukārt Polijas "Newsweek" norāda, ka aviokatastrofas upuri kļuvuši par upuriem vēlreiz, kad viņu piemiņa kļuvusi par politisko cīniņu objektu. "Protams, Smoļenska mūs vienoja, taču ne tā, kā mums šķita. Aptaujas rāda, ka 80% poļu šis temats ir apnicis, bet 90% uzskata, ka traģēdija kļuvusi par politisko spēļu instrumentu," norāda izdevums.

"Newsweek" komentārā pausta pārliecība, ka lielākā atbildība par šo situāciju jāuzņemas poļu opozīcijai, kura, aizbildinoties ar sērām, apkaro valdošo partiju.

"Nu ir laiks pateikt: "Stop!" Mēģināsim pieminēt Smoļenskas katastrofas gadskārtu bez idiotiskiem un graujošiem apvainojumiem, kas nenes valstij neko labu," pauž "Newsweek".

Jau vēstīts, ka pērn 10.aprīlī nosēšanas laikā Polijas prezidenta lidmašīna TU-154 nogāzās pie Smoļenskas lidlauka. Traģēdijā gāja bijā 96 cilvēki – astoņi ekipāžas locekļi un 88 pasažieri, tai skaitā Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un viņa sieva, ka arī vairāki valdības locekļi.

Starptautiskā aviācijas komiteja janvārī publiskoja atzinumu par katastrofas iemesliem, kurā atzina – katastrofas iemesls bijis ekipāžas nepareizs lēmums mēģināt nosēsties nepiemērotos laika apstākļos, jo lidlauku klāja bieza migla.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!