Foto: AP/Scanpix/LETA

Neliels skaits Portugāles miera uzturētāju, iespējams, bija iesaistīti zelta, dimantu un narkotiku kontrabandā no Centrālāfrikas Republikas (CĀR), ziņo "Sky News".

Tiek apgalvots, ka karavīri, kuri ietilpst Apvienoto Nāciju Organizācijas miera uzturēšanas spēkos Āfrikas valstī, ir bijuši daļa no noziedzīga grupējuma, kas izmantoja militārās lidmašīnas, lai nogādātu preces uz Portugāli, teikts Portugāles Bruņoto spēku štāba priekšnieka biroja paziņojumā.

Vairāk nekā 300 inspektoru izmeklēšanas ietvaros veica kratīšanu gandrīz 100 īpašumos Portugālē, pirmdien paziņoja policija. Virsnieki sacīja, ka "noziedznieku tīklam" ir starptautiski sakari, un līdz šim ir arestēti 10 cilvēki, no kuriem daži ir bijušie militāristi.

Portugāles militārpersonas paziņoja, ka amatpersonas uzzināja par iespējamo noziedzīgo grupējumu 2019. gada decembrī. Tāpat radušās aizdomas, ka daži no karavīriem varētu būt izmantoti kā kurjeri. Šobrīd esot ieviestas stingrākas pārbaudes karavīriem, kas atgriežas Portugālē pēc miera uzturēšanas misijām.

Paziņojumā militārās amatpersonas teica: "Bruņotie spēki pilnībā noraida šo uzvedību, kas ir pretrunā militārās institūcijas vērtībām." Portugāles aizsardzības ministrs Žoao Gomešs Krevinju sacīja: "Viss liecina, ka šīs bija aktivitātes, kuras pēc savas iniciatīvas veica neliels skaits karavīru, nevis kaut kas sistēmisks."

Pēdējo gadu laikā CĀR ir dislocēti simtiem portugāļu karavīru. Āfrikas valsts cīnās ar vardarbību, kas saasinājās pēc tam, kad 2013. gadā varu sagrāba nemiernieku koalīcija.

CĀR ir bagāta ar zelta un dimanta krājumiem, taču tā ir arī viena no nabadzīgākajām valstīm pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!