Foto: stock.xchng
Somālijas pilsonim Muhamedam Džele par mēģinājumu noslepkavot musulmaņu pravieša Muhameda karikatūras zīmējušo mākslinieku Kurtu Vestergordu, Dānijas tiesa cietumsodu pagarināja no deviņiem līdz desmit gadiem, trešdien informē raidsabiedrība BBC.

2011. gada februārī tiesa atzina 29 gadus veco Džele par vainīgu  un prokurors pieprasīja piespriest viņam 12 gadu ieslodzījumu.

Tiesa piesprieda deviņu gadu cietumsodu par slepkavības mēģinājumu un uzbrukumu policistam.

Šobrīd apelācijas instance atzina, ka somālietis pelnījis bargāku sodu, jo viņa rīcību var atzīt ne tikai par slepkavības mēģinājumu, bet arī par teroraktu, kura mērķis destabilizēt situāciju sabiedrībā.

Džele un viņa advokāti vēlējās, lai apsūdzētā rīcība tiktu traktēta tikai kā draudu izteikšana un nelikumīga ieroča nesāšana.

Somālietis 2010. gada janvārī izsita Vestorgarda mājas durvis un demolēja mitekli, dāniski solot māksliniekam nāvi par pravieša apvainojumiem.

Vestorgards un tobrīd mājās bijusī viņa mazmeita paglābās īpašā drošības istabā. Džele nemitējās ārdīties arī pēc policijas ierašanās. Viņš sabojāja policijas auto un likumsargiem metis ar cirvi. Noziedznieku apturēja tikai policijas raidīta lode, kas viņu ievainoja kājā.

Džele tiks izraidīts no Dānijas ar aizliegumu jelkad atgriezties.

Kā ziņots, Dānijas  laikraksts "Jyllands-Posten" 2005.gadā publicēja 12  pravieša Muhameda   karikatūras.  Vienu no tām, kurās Muhameds redzams ar turbānu, kas atgādina bumbu ar degli, bija zīmējis Vestergords.

Karikatūras izraisīja vardarbīgus musulmaņu protestus visā pasaulē, bet atsevišķi islamistu garīgie līderi piesprieda Vestorgardam nāvessodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!