Lietuvai nākamajam gadam izstrādāts "rekordbudžets" - tā premjerministrs Ģedimins Ķirķils raksturojis pirmdien valdības sēdē apstiprināto budžeta projektu, kas jau šonedēļ tiks iesniegts Seimam.
Kā intervijā Lietuvas radio sacījis premjers, nākamgad augs izglītības un veselības aprūpes darbinieku algas, vairāk līdzekļu tiks atvēlēts sociālajai aizsardzībai un kompensācijām par siltumenerģiju.

"Domāju, ka vienlaikus uzņēmējdarbības nosacījumi nekļūs sliktāki un nodokļu sistēma paliks stabila. Bet cilvēkiem svarīgi zināt, ka pieaugs sociālās aizsardzības budžets, pensijas," viņš piebildis.

Valdība paredz, ka valsts budžetā nākamgad, ierēķinot Eiropas Savienības (ES) līdzekļus, ienāks vairāk nekā 22 miljardi litu (4,5 miljardi latu) jeb par 14% vairāk, nekā plānots ieņemt šogad.

Plānotie budžeta izdevumi pārsniegs 23,5 miljardus litu (4,8 miljardus latu) - par 12% vairāk nekā 2006.gadā.

Sociālajai aizsardzībai 2007.gada budžetā paredzēts atvēlēt 1,9 miljardus litu (388 000 latu) jeb par 49% vairāk nekā šogad. Tikpat lielu summu plānots piešķirt izglītībai, tai skaitā augstākajai, pārsniedzot attiecīgos šā gada izdevumus par 17%.

Veselības aprūpei salīdzinājumā ar šā gada budžetu domāts piešķirt par 9% vairāk līdzekļu jeb 1,2 miljardus litu (245 000 latu).

Kā sacījis finanšu ministrs Zigmants Balčītis, lai gan budžeta izdevumi pārsniegs ieņēmumus gandrīz par pusotru miljardu litu (306 000 latu), fiskālais deficīts samazināsies par 300 000 miljoniem litu (61,2 miljoniem latu) un nākamgad nepārsniegs 1% iekšzemes kopprodukta.

Ministrs izteicis cerību, ka Seimam būtisku iebildumu pret budžeta projektu nebūs, bet deputātu prasības būs saistītas galvenokārt ar atsevišķu pašvaldību finansēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!