Osama bin Ladens var būt izbēdzis kaujās par Tora Boru pagājušā gada beigās tāpēc, ka ASV nenosūtīja sauszemes spēkus uz šo kalnaino rajonu Afganistānas austrumos, trešdien ziņoja laikraksts "The Washington Post", atsaucoties uz ASV izlūkdienestu darbiniekiem.
Ģenerālis Tomijs Frenkss nepareizi novērtēja afgāņu sabiedroto intereses un nepietiekami drīz konstatēja trūkumus ASV karadarbībā Afganistānā, jo viņš vadīja šo karadarbību, pats uzturoties Floridā, laikrakstam paziņoja dažas civilās un militārās amatpersonas.

Vairākos šīs karadarbības apskatos bin Ladena nesagūstīšana Tora Borā ir novērtēta kā smagākā kļūda un ievērojama ASV sakāve.

ASV prezidents Džordžs Bušs vairākus mēnešus uzsvēra, ka bin Ladens ir sabiedrības ienaidnieks numur viens un 11.septembra terora aktu organizētājs. Pēdējā laikā Bušs iespējami maz piemin bin Ladenu, vairāk slavējot ASV panākumus "Taleban" un bin Ladena vadītās "Al Qaeda" kaujinieku sakaušanā.

Frenksa preses sekretārs paziņoja, ka Tora Boras kaujās bijis svarīgi iesaistīt sabiedrotos afgāņus, lai viņus pārliecinātu, ka ASV negrasās okupēt Afganistānu. Tomēr privātos pārskatos konstatēts, ka korumpēti vietējie kaujinieki nav turējuši solījumus bloķēt talibu un "Al "Qaeda" pozīcijas un daži pat palīdzējuši "Al Qaeda" kaujiniekiem aizbēgt.

Frenkss vadīja karu no Floridas pilsētas Tampas, kauju rajonā nebija neviena komandiera ar pakāpi, kas būtu augstāka kā pulkvežleitnantam, un ASV spēki tur neieradās trīs dienas. "Nevienam nebija skaidra kopējā aina," sacīja kāds ASV aizsardzības spēku pārstāvis.

Pamatojoties uz pārtvertiem sakariem un sagūstīto "Al Qaeda" kaujinieku nopratināšanām, ASV izlūkdienesti uzskata, ka bin Ladens bija Tora Boras alu kompleksā, kad 30.novembrī sākās kauja par to. Lai gan pastāv neliela iespēja, ka viņš tur gājis bojā, izlūkdienestu pārstāvji ir pārliecināti, ka bin Ladens izbēdzis decembra pirmajās 10 dienās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!