Foto: Reuters/Scanpix
Ukraina sāk līdzināties autoritārajam Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko režīmam, komentējot bijušās premjerministres Jūlijas Timošenko notiesāšanu, trešdien norāda prese.

Ukrainas vadošais tīmekļa laikraksts "Ukrainska Pravda" asi kritizē prezidenta Viktora Janukoviča mēģinājumus mazināt daudz peltā sprieduma negatīvo ietekmi, skaidrojot, ka tiesas lēmums vēl nav galīgs un ka tas balstīts uz padomju laika likumiem.

"Pasaules vadošās galvaspilsētas jau sen sapratušas centienus tās maldināt," raksta izdevums. "Tas tikai paātrina procesu, kurā Ukrainas prezidents tuvojas otrā Eiropas Lukašenko statusam."


"Ukrainska Pravda" arī skaidro, ka Eiropas Savienībai (ES) īpaši nerūp, kāda procesa rezultātā Timošenko tiks atbrīvota, taču "viņus interesē iznākums".

Pēc tīmekļa laikraksta rīcībā esošajām ziņām, saistībā ar Timošenko notiesāšanu, iespējams tiks atcelta 20.oktobrī plānotā Janukoviča vizīte Briselē.

Savukārt Maskavas laikraksts "Vedomosti" spriež, ka Janukovičs tagad iekļuvis to pasaules līderu vidū, kuri "aiz restēm iesēdinājuši savus nesenos oponentus".

"Tā ir ieraksta prakse Latīņamerikas un Āfrikas līderu starpā, un tagad to piekopj arī Aleksandrs Lukašenko," uzsver avīze. "Janukovičs pietuvinājis savu valsti Krievijai un Baltkrievijai, padarot savu valsti par trešo Austrumeiropas "suverēno demokrātiju"."

Nopēlumu Timošenko notiesāšanai otrdien izteica ne tikai Rietumi, bet arī Krievija.

Kā portāla "LB.ua" komentārā norāda žurnālists Vitālijs Portņikovs, Janukovičam izdevies vienlaicīgi izpelnīties gan ASV un ES, gan Krievijas kritiku.

"Šādas reakcijas saņemšanai noteikti bija jāiegulda diezgan liels darbs," norāda kanāla "TVi" galvenais redaktors. "Vienlaicīgi strīdoties ar Maskavu, Briseli un Vašingtonu, sadusmojot Varšavu un saniknojot Berlīni, Ukraina kļuvusi par unikālu valsti Eiropas kartē."

Atšķirība starp Ukrainu un Baltkrieviju tagad ir tā, ka Minska "pat smagākajos brīžos" vismaz varēja paļauties uz Krievijas atbalstu, norāda žurnālists.

Tikmēr laikraksta "Komsomoļskaja Pravda" Ukrainas izdevums virs fotogrāfijas, kurā redzams, kā milicija aizved notiesāto Timošenko, jautā: "Kādas būs sekas Ukrainai? Gan draudzība ar Krieviju, gan bezvīzu režīms ir apdraudēti."

Jau ziņots, ka Kijevas tiesa otrdien bijušo premjerministri notiesāja ar septiņu gadu cietumsodu, atzīstot viņu par vainīgu pilnvaru pārsniegšanā, 2009.gadā ar Maskavu noslēdzot Kijevai neizdevīgo vienošanos par dabasgāzes piegādēm.

Timošenko, pārsniedzot savas pilnvaras, personīgi bez valdības piekrišanas apstiprināja direktīvas sarunām par gāzes līgumiem ar Maskavu, kas nebija pienācīgi noformētas, paziņoja Kijevas Pečerskas rajona tiesas tiesnesis.

Tiesa atzina, ka Timošenko ar savām darbībām, noslēdzot līgumus, valsts kompānijai "Naftogaz" nodarījusi zaudējumus vairāk nekā 1,5 miljardu grivnu (96,75 miljonu latu) apmērā.

Tiesa arī apmierināja "Naftogaz" civilprasību pret Timošenko un nolēma no viņas piedzīt 1,516 miljardus grivnu (98,8 miljonus latu) par labu kompānijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!