Pret monarhiju vērsta satīriska pasākuma laikā Kopenhāgenā otrdien "giljotinēta" Dānijas karaliene Margrēte II un viņas dzīvesbiedrs princis Henriks, demonstrantiem galvaspilsētas ielās izlīmējot plakātus ar karaliskās ģimenes nāves ainu.
Akciju organizējusi satīras grupa "Surrend", kas sagatavojusi plakātus, kuros uz giljotīnas fona asins peļķē redzamas monarhu galvas. Zem tām lasāms Francijas revolūcijas sauklis: "Liberte, Egalite, Fraternite" ("Brīvība, vienlīdzība, brālība").

"Mēs uzskatām, ka Dānijā monarhijas laiks ir pagājis. Ir pienācis laiks darīt galu šai anahroniskajai un antidemokrātiskajai sistēmai, kā tas notika Franču revolūcijas laikā," aģentūrai AFP izteicās "Surrend" pārstāve Pīa Bertelsena.

Savukārt viens no "Surrend" dibinātājiem - Jans Egesborgs - pavēstīja, ka akcijas "mērķis ir, izmantojot spēcīgus tēlus, kas piesaista cilvēku uzmanību, rosināt debates par monarhijas nelaikmetīgo lomu 21.gadsimtā".

Tomēr dažus garāmgājējus Kopenhāgenas ielās plakāti šokēja.

"Man, tāpat kā vairumam dāņu, karaliskā ģimene patīk, un, manuprāt, tas ir barbariski," izteicās psiholoģe Kamilla Hurhammere.

Tomēr bija arī tādi, kas akciju uzskatīja par interesentu.

"Surrend" dibināta 2006.gadā, un tā izmanto satīriskus plakātus, lai pasmietos par cilvēkiem, kas atrodas pie varas, par despotiem un ideoloģijām.

Dāņu monarhijas pirmsākumi meklējami 958.gadā, taču kopš 1849.gada Dānija ir konstitucionālā monarhija un karaļiem nav reālas politiskās varas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!