Maskējušies anarhisti piektdien Briselē ar bruģakmeņiem un metāla stieņiem uzbrukuši divām bankām un policijas iecirknim,pret globalizāciju vērstajām demonstrācijām pie Eiropas Savienības samita norises vietas kļuvušas agresīvas.
Pēc aculiecinieku teiktā, anarhisti, no kuriem daži bija tērpušies melnās drēbēs un smagos zābakos, izsita logus bankām, kas atrodas Bokstāla laukumā, aptuveni trīs kilometru attālumā no Lākenas pils, kur norisinās ES samits.

Viņi arī iesvieda tuvējā policijas iecirkņa logā metāla barjeru, un notikuma vietā ieradās policijas vienības ar ūdens lielgabaliem. Tūlītēja sadursme ar protestētājiem nesekoja.

Aptuveni 20 policisti aizsargaprīkojumā norobežoja laukumu no ielas, taču neiejaucās, kad anarhisti ar nūjām un metāla stieņiem sadauzīja trīs automašīnas, kas bija novietotas laukumā. Pa ceļam protestētāji aprakstīja aizvērtos veikalu logus ar pretkapitālistiskiem un pretkara saukļiem.

Spītējot salam un policijas patruļām, tūkstošiem globalizācijas pretinieku piektdien izgāja Beļģijas galvaspilsētas Briseles ielās. Protesti sākušies laikā, kad karaļnama pilī Lākenā notiek Eiropas Savienības (ES) samits.

"Citādu Eiropu citādā pasaulē," vēstīja angļu, franču un flāmu valodā rakstīts milzīgs plakāts, kuru nesa gājiena pirmrindnieki.

Demonstrācijā, kuru uzrauga simtiem policistu, piedalās vairāku sociāli politisko grupu, nevalstisko organizāciju un kreiso kustību pārstāvji.

Pēc organizatoru aplēsēm, dienas laikā demonstrantu skaits varētu sasniegt 20 tūkstošus, bet policija pagaidām nav izteikusi minējumus par akcijas apmeklējumu.

Ceturtdien aptuveni 80 tūkstoši demonstrantu sapulcējās Briselē, lai paustu neapmierinātību ar ES nākotnes plāniem.

Beļģijas premjerministrs Gijs Verhofstads, kura valsts līdz šā mēneša beigām ir ES prezidējošā valsts, ceturtdienas vakarā tikās ar protestētāju pārstāvjiem un paziņoja, ka viņu vēstījums ir sasniedzis adresātu un tiks izvērtēts samitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!