Ukrainas vēlēšanu kampaņai tuvojoties noslēgumam, spriedze valstī otrdien pieauga vēl vairāk, partiju aktīvistiem provincē iesaistoties dūru cīņā un parādoties ziņām par desmitiem tūkstošiem "mirušo dvēseļu" vietējos vēlētāju sarakstos.
Dūru cīņa starp prokrieviskās Reģionu partijas un prorietumnieciskās partijas "Mūsu Ukraina - Nacionālā pašaizsardzība" (OUNSD) aktīvistiem izvēlās Kremenčugas pilsētā valsts vidienē.

Kamēr premjerministra Viktora Janukoviča vadītā Reģionu partija atbalsta lielos uzņēmumus un ciešākas attiecības ar Krieviju, prezidentam Viktoram Juščenko lojālā OUNSD iestājas par tirgus reformām un tuvināšanos Rietumiem.

Sadursme izcēlās, OUNSD aktīvistiem mēģinot Kremenčugas centrālajā laukumā, kur iepriekš bija paredzēts Reģionu partijas mītiņš, uzsliet piecas teltis un uzstādīt pret saviem oponentiem vērstus lozungus.

Reģionu partijas aktīvisti uzbruka OUNSD pārstāvjiem un sāka tos sist un spārdīt. Uzbrukuma laikā četras teltis tika sagāztas, pastāstīja OUNSD aktīvists Oleksanders Urins.

Kaislības uz brīdi norima pēc milicijas ierašanās, bet, tikko likumsargi devās prom, OUNSD pārstāvji atkal centās izsliet teltis, bet Reģionu partijas aktīvisti atsāka uzbrukumu.

Notikuma vietā ieradās īpašo uzdevumu milicijas spēki un aizturēja trīs Reģionu partijas pārstāvjus, kuriem tiks izvirzītas apsūdzības par sabiedriskās kārtības traucēšanu.

Reģionu partijas mītiņš, kas pulcēja aptuveni 3000 dalībnieku, turpinājās bez jauniem incidentiem, ziņo aģentūra "Interfax".

Tikmēr OUNSD Krimas nodaļas līderis Volodimirs Homenko preses konferencē Simferopolē paziņoja, ka Reģionu partijas atbalstītāji apgabala vēlētāju sarakstos iekļāvuši līdz pat 25 000 "mirušo dvēseļu", un aicināja uzsākt izmeklēšanu.

Homenko apgalvojumi parādījās nākamajā dienā pēc Ukrainas drošības biroja (SBU) paziņojuma, ka Reģionu partijas funkcionāri visā valstī radījuši vismaz 100 000 fiktīvu vēlētāju.

Vēlētāju sarakstu grozīšana esot daļa no Reģionu partijas plāna vēlēšanu rezultātu viltošanai, apgalvoja Homenko.

Reģionu partijas pārstāvji pirmdien atzina, ka vēlētāju sarakstos sastopamas neprecizitātes, taču apgalvoja ka to cēlonis esot tipogrāfiju kļūmes un ka tās tiks izlabotas vēl līdz 30.septembrī gaidāmajām vēlēšanām.

Tajā pašā laikā Janukovičs, uzstājoties Kremenčugas mītiņā, paziņoja, ka viņa partijas oponenti jau tagad atklāti uzpērkot vēlētāju balsis, un pieprasīja Centrālajai vēlēšanu komisijai uzsākt izmeklēšanu.

Janukovičs un citas reģionu partijas amatpersonas, acīmredzami, cenšas izkliedēt nedēļas nogalē izskanējušās mediju ziņas, ka Reģionu partija, kura vispārēji tiek uzskatīta par ticamāko vēlēšanu uzvarētāju, sabiedriskajās domas aptaujās patiesībā nav līdere.

"Viņi [Reģionu partijas kritiķi] patiesībā nezina, par ko runā," izteicās vicepremjers Mikola Azarovs. "Mūsu reitingi pieaug, un mēs to zinām, jo mēs dodamies uz provincēm un runājam ar tautu."

Ukrainas vēlēšanu likums aizliedz publicēt sabiedriskās domas aptauju rezultātus mēnesi pirms vēlēšanām.

Pēdējās sabiedriskās domas aptaujas, kuru rezultāti nonāca atklātībā pirms publicēšanas aizlieguma, liecināja, ka par Reģionu partiju balsos 37% ukraiņu, par Jūlijas Timošenko bloku - aptuveni 30%, bet par OUNSD - 18% vēlētāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!