Foto: AFP/Scanpix

Televīzijas kanāla "Rossija-1" ģenerāldirektora vietnieks un raidījumu vadītājs Dmitrijs Kiseļovs faktu, ka ziņu sižetā par notikumiem Ukrainas pilsētā Slovjanskā "iemaldījušies" kadri no 2012. gadā Kabardā-Balkārijā uzņemta operatīvā videomateriāla, skaidro ar montāžas darbinieču kļūdu un noliedz, ka notikusi manipulēšana ar skatītājiem.

To, ka rezonansi izraisījušais sižets ir kļūda, Kiseļovs kādas žurnālistikas meistarklases laikā apgalvojis "Slon.ru" korespondentam.

"Kļūdainais sižets" šā gada 16. maijā demonstrēts "Rossija -1" ziņu sižetā, kur stāstīts par Slovjanskā notikušu apšaudi, kuras laikā Ukrainas Nacionālās gvardes kareivji esot nošāvuši kādu vīrieti. Tomēr"InfoResist" piefiksējis, ka patiesībā kadri ar nošauto cilvēku filmēti jau 2012. gada 18. novembrī. "YouTube" tos savulaik ievietojusi Krievijas Federācijas Nacionālā antiterorisma komiteja, kas norādījusi, ka videomateriālā redzamie kadri uzņemti Kabardā-Balkārijā notikušas specoperācijas laikā.

Krievijas galvenā propagandista slavu iemantojušais Kiseļovs nenoliedz to, ka ziņu sižetā izmantotie kadri nebūt nav tapuši Slovjanskā, taču nepiekrīt secinājumam, ka sižets bijis safabricēts, lai manipulētu ar televīzijas skatītājiem.

"Slon.ru" korespondentam Kiseļovs teicis: "Es pats to sižetu neredzēju, bet tas, kas tur bija - tā ir kļūda. Kļūda, bet nekādā gadījumā ne manipulācija. Iespējams, tā bija datora kļūda. Vai arī jaunās nimfas-montētājas kaut ko nepareizi paņēma no kaut kurienes.  Ir daudz variantu, kā tāda kļūda varēja rasties."

"Delfi" jau ziņojis, ka Krievijas mediji pēdējo mēnešu laikā vairākkārt pieķerti manipulēšanā ar skatītājiem - gaismā nākuši vairāki gadījumi, kad ziņu sižetos viens un tas pats cilvēks parādās dažādās lomās, uzdodoties, piemēram, gan par algotni, kas vedis naudu Maidana aktīvistiem, gan par vienkāršu garāmgājēju, kas cietis no "Labējā sektora" kaujinieku uzbrukumiem. 

Sižets, kurā redzams cilvēks, kuru it kā nošāvuši Ukrainas Nacionālās gvardes kareivji.

Savukārt šajā videomateriālā, kas tapis 2012. gada novembrī, redzami tie paši kadri, kurus Kabardā-Balkārijā uzņēmusi Krievijas Federācijas Nacionālā antiterorisma komiteja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!