Foto: Reuters/Scanpix
Par pasaules ietekmīgāko laikmetīgo mākslinieku dēvētais Ķīnas disidents Ai Veivejs, protestējot pret Ķīnas varas iestāžu pastāvīgi veikto viņa novērošanu un noklausīšanos, uzstādījis savās mājās četras tiešraides kameras, tādējādi aicinot visu pasauli viņu novērot pastāvīgi 24 stundas diennaktī.

Šajās dienās aprit gads kopš Ķīnas drošības iestādes aizturēja Veiveju Pekinas lidostā, neļaujot ietekmīgajam disidentam pamest valsti. Veivejs aģentūrai AFP stāstījis, ka viņu pastāvīgi noklausās un novēro: „Manā dzīvē ir tik daudz noklausīšanās un novērošanas - mans tālrunis, mans dators... Mūsu birojs ir ticis pārmeklēts, es esmu ticis pārmeklēts, ik dienas tieku izsekots, novērošanas kameras ir manas mājas priekšā".

"Tāpēc es izdomāju - kāpēc neizvietot dažas kameras, lai cilvēki var redzēt visu manu darbošanos. Ceru, ka arī valsts iestādes tā redzēs manu atklātību," ironizējis Ķīnas disidents. Veiveja dzīvi iespējams aplūkot weiweicam.com.

54 gadu vecais Veivejs ir viens no pasaules slavenākajiem laikmetīgās mākslas pārstāvjiem, kā arī Ķīnas valdības kritiķis. Ķīnas varas iestādes pret viņu vērsušās gan neļaujot pamest valsti, gan veikušas apjomīgus nodokļu uzrēķinus mākslinieka uzņēmumam „Fake Cultural Development", pieprasot nomaksāt 2,4 miljonus ASV dolāru. Mākslinieks šo uzrēķinu uzskata par politiski motivētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!