Foto: AP/Scanpix

Vairākās Ēģiptes pilsētās piektdien protestētāji uzbrukuši prezidenta partijas Musulmaņu brālība birojiem, vēsta raidsabiedrība BBC, norādot, ka uzbrukumi notikuši dienu pēc tam, kad valsts prezidents Mohameds Mursi piešķīra sev lielākas pilnvaras.

Valsts televīzija ziņojusi, ka protestētāji pielaiduši uguni vairākiem brālības birojiem Suecas kanāla pilsētās Ismaīlījā un Portsaīdā. Iepriekš ziņots, ka noticis uzbrukums arī Suecā esošajam islāmistu partijas birojam, tomēr vēlāk šīs ziņas atsauktas kā nepatiesas.

Musulmaņu brālības birojā iebrucēji sarīkojuši grautiņus un sadursmes ar tur esošajiem cilvēkiem. BBC, atsaucoties uz vietējo televīziju, vēsta, ka iebrucēji dedzinājuši mēbeles un grāmatas.

Protesti sākušies arī Kairā, kur cilvēki centrālajā laukumā devušies izteikt iebildumus pret Mursi pilnvaru palielināšanu. "Mursi ir Mubaraks," dziedāja protestētāju koris Kairā, prasot jaunu revolūciju. Savukārt prezidenta atbalstītāji sapulcējušies pie prezidenta pils, turot rokās Mursi fotogrāfijas.

Pieaugot protestētāju pūļiem, pie tiem izgājis arī prezidents, kurš apgalvojis, ka vēlas vest Ēģipti pa "brīvības un demokrātijas ceļu," uzsverot, ka viņš ir par ēģiptiešu labklājību. Viņš uzsvēra, ka pilnvaras palielinājis Ēģiptes politikās, ekonomiskās un sociālās labklājības dēļ.

Jau vēstīts, ka jaunais dekrēts nosaka - konstitucionālajai asamblejai, kas pašlaik izstrādā jaunu konstitūciju, un parlamenta augšpalātai ir imunitāte pret tiesas lēmumiem, kas paredzētu tās atlaist. Pašlaik tiesas izskata vairākas prasības atlaist šīs institūcijas, kurās dominē Mursi sabiedrotie islāmisti.

Vēl Ēģiptes prezidenta dekrētā teikts, ka nevienu no lēmumiem, kuru viņš ir pieņēmis kopš stāšanās amatā jūnijā līdz jaunās konstitūcijas pieņemšanai, nevar pārsūdzēt tiesā.

Mursi arī parakstījis rīkojumu ar kuru atceļ no amata ģenerālprokuroru Abdelmegidu Mahmudu, kuru viņam neizdevās atlaist pagājušajā mēnesī.

Prezidenta amatā Mursi stājās šogad jūnijā. 60 gadus vecais Mursi kļūs par pirmo Ēģiptes prezidentu pēc Hosnī Mubaraka, kurš zaudēja varu tautas sacelšanās laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!