Foto: AFP/Scanpix/LETA

Filadelfijas laikraksts "Philadelphia Inquirer" 2. jūnijā nopublicēja viedokļrakstu "Arī ēkas ir svarīgas", tādējādi virsrakstā izveidojot vārdu spēli ar šobrīd visā pasaulē redzamākās kustības saukli: "Melnādaino dzīvības ir svarīgas". Šādai redakcionālai izvēlei sekoja paša medija žurnālistu un sabiedrības sašutums, bet 6. jūnijā no amata atkāpās izdevuma galvenais redaktors Stens Višņavskis.

"Philadelphia Inquirer" ir laikraksts ar senu vēsturi, saņēmis daudzas Pulicera balvas, arī konkrētās publikācijas autore Inga Safrone (arhitektūras kritiķe) ir šīs balvas saņēmēja. Rakstā autore spriež par vēsturisko ēku saglabāšanos demonstrāciju laikā. Reakcija uz rakstam pievienoto virsrakstu nebija ilga jāgaida, – vairāk kā 40 citas ādas krāsas laikraksta žurnālistu neieradās darbā, pamatojot to ar slimības lapu, bet vēstulē medija redaktoriem nosodīja izdevumu vadības bezrūpību, kas apgrūtina darba pienākumu veikšanu, kā arī apdraud pašu žurnālistu dzīvības.

Laikraksts nopublicēja publisku atvainošanos, atzīstot, ka raksta virsraksts pārdomas par ēkām pielīdzinājis melnādaino amerikāņu dzīvībām. "Tas ir nepieņemami," minēts atvainošanās rakstā. Tajā arī minēts, ka šāda virsraksta publicēšana bija ļoti aizvainojoša.

Medijs paskaidro, ka virsrakstu neizvēlējās autore, bet gan redaktori – viens, kurš virsrakstu izdomāja, bet otrs, kurš to izvērtēja.

6. jūnijā, vairākas dienas pēc publikācijas un atvainošanās raksta, "Philadelphia Inquirer" paziņoja, ka atkāpties nolēmis ilggadējais galvenais redaktors un izdevuma viceprezidents Stens Višņavskis, kura vadībā medijs 2012. gadā saņēma Pulicera balvu par sabiedriskā labuma darbu, atspoguļojot vardarbību Filadelfijas skolās.

Atvainošanās vēstulē laikraksta pārstāvji uzsvēra, ka šis atgadījums liecina par pārmaiņu nepieciešamību tajā, kā tiek organizēts izdevuma darbs, un solīja tās ieviest nekavējoties.

Kā ziņots, ASV jau otro nedēļu notiek protesti, ko izraisīja melnādainā Džordža Floida slepkavība 25. maijā. Saistībā ar Floida nāvi aizturēts Mineapoles policists, kurš zemē nogāzto aizturēto bija spiedis ar celi uz kakla, viņš tiek apsūdzēts otrās pakāpes slepkavībā, apsūdzības izvirzītas arī trīs viņa kolēģiem, kas, kā redzams video materiālos, nemēģināja slepkavību apturēt.

Protesti vietām pārauguši plašos nemieros, bet centienos nekārtības apturēt vairākās ASV lielpilsētās izsludināta komandanta stunda un likumsargu atbalstam norīkoti Nacionālās gvardes karavīri.

Vairāk par soļiem, kas noveda pie nacionāla mēroga grautiņiem ASV, iespējams lasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!