Foto: Reuters/Scanpix

Divi cilvēki zaudējuši dzīvību un deviņi ievainoti sadursmēs starp Ēģiptes policiju un demonstrantiem, kas Kairas centrā protestēja pret tiesas lēmumu noraidīt bijušajam prezidentam Hosni Mubarakam izvirzītās apsūdzības par līdzdalību protestētāju nogalināšanā 2011.gada sacelšanās laikā, liecina Ēģiptes Veselības ministrijas sniegtā informācija.

Reaģējot uz šo tiesas lēmumu, galvaspilsētas centrā, netālu no toreizējā protestu epicentra - Brīvības laukuma - pulcējās simtiem sašutušu ēģiptiešu.

Kā paziņojusi Iekšlietu ministrija, policija izklīdinājusi demonstrantus, kad izraisījusies sadursme starp protestētājiem no aizliegtās Musulmaņu brālības un citiem demonstrantiem un pirmie apmētājuši ar akmeņiem drošības spēkus.

Pēc mediju un aktīvistu ziņām, policija laidusi darbā asaru gāzi un aizturējusi desmitiem protestētāju.

Pašu Brīvības laukumu varas iestādes iepriekš bloķēja, paredzot, ka pēc tiesas lēmuma tur varētu pulcēties tolaik nogalināto demonstrantu tuvinieki un citi aktīvisti.

Tikmēr desmitiem Mubaraka atbalstītāju pulcējušies pie Kairas slimnīcas, kur šobrīd atrodas 86 gadus vecais bijušais prezidents, lai sveiktu viņu ar tiesas lēmumu. Mubaraks, kas izcieš triju gadu cietumsodu par atsevišķi izvirzītām apsūdzībām korupcijā, parādījies uz balkona un pamājis viņiem. Lielāko daļu laika kopš savas aizturēšanas 2011.gadā viņš pavadījis slimnīcā.

Iepriekš tiesa attaisnoja arī visas septiņas Mubaraka režīma augsta ranga drošības dienestu amatpersonas, kas bija apsūdzētas par protestētāju nogalināšanu, tostarp bijušās Mubaraka valdības iekšlietu ministru Habibu al Adliju.

18 dienas ilgās sacelšanās laikā, kas noveda pie Mubaraka režīma krišanas, sadursmēs starp policiju un protestētājiem visā valstī gāja bojā aptuveni 800 cilvēki.

2012.gadā tiesa atzina, ka Mubaraks ir līdzvainīgs viņu nāvē. Eksprezidentam tika piespriests mūža ieslodzījums, tomēr apelāciju tiesa, norādot uz juridiska rakstura formalitātēm, lika lietu iztiesāt no jauna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!