Foto: EPA/LETA
Vismaz trīs cilvēki nogalināti Kotdivuārā protestu laikā pret komandantstundas ieviešanu pirms svētdien paredzētās šīs Rietumāfrikas valsts prezidenta vēlēšanu otrās kārtas, ar atsauci uz varasiestādēm ziņo raidsabiedrība BBC.

Protestētāji gājuši bojā Kotdivuāras galvaspilsētā Abidžanā neilgi pēc paziņojuma par komandantstundas ieviešanu naktīs, kas ilgtu no sestdienas līdz trešdienai. Armijas vadītājs ģenerālis Filips Mangū sacīja, ka šis līdzeklis nepieciešams, lai glābtu dzīvības, un aicināja cilvēkus saglabāt mieru.

Ziņu aģentūra "Reuters" vēsta, ka Mangū kā pamatojumu minējis sadursmes starp jauniešiem, kas izmantoja mietus, mačetes un šaujamieročus. Abidžanā un tās apkārtnē notikušajās sadursmēs nogalināti vismaz četri cilvēki un vairāki desmiti ievainoti.

Vēlēšanām būtu atkal jāapvieno valsts, kas sašķelta divās daļās pēc ziemeļnieku dumpja 2002.gadā.

Abidžanas Abobo rajona mēra pārstāvis Īvs Dumbiā paziņoja, ka trīs cilvēki nogalināti pēc tam, kad policija atklāja uguni uz pūli, kurš kļuva nekontrolējams. "Policija izmantoja asaru gāzi un šāva ar kaujas patronām uz pūli, nogalinot trīs un ievainojot septiņus," viņš sacīja "Reuters".

Opozīcijas virzītais prezidenta amata kandidāts, ekspremjers Alasāns Uatara paziņoja, ka komandantstundas ieviešana ir nelikumīga un antikonstitucionāla, norādot – to varētu ieviest vienīgi pēc vēlēšanām, ja sekotu nemieri. Uataras oponents vēlēšanās ir tagadējais valsts prezidents Lorāns Gbagbo.

"Reuters" vēsta, ka nav skaidrs, kāpēc pūlis sapulcējās, taču Abobo tiek uzskatīts par Uataras atbalstītāju rajonu, un opozīcijai simpatizējošās apkaimes ir kritizējušas komandantstundu.

Kotdivuāras armija un 9,5 tūkstoši ANO miera uzturēšanas spēku karavīru ir dislocēti viscaur šai valstī, kas ir lielākā kakao ražotāja pasaulē. Tam par iemeslu ir bažas par iespējamu vardarbības uzliesmojumu pēc vēlēšanām. Pēdējo piecu gadu laikā vēlēšanas tika atceltas sešas reizes.

Pirmajā prezidenta vēlēšanu kārtā oktobra beigās piedalījās 14 kandidāti, un nevienam neizdevās iegūt uzvarai nepieciešamo absolūto balsu vairākumu, vēsta aģentūra "RIA Novosti". Otrajā kārtā iekļuva prezidents Gbagbo, kurš saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem ieguva 38% balsu, un no dumpinieku pārvaldītajiem ziemeļiem nākušais Uatara, kurš ieguvis 33% vēlētāju uzticību. Trešajā vietā ar 25% balsu palika eksprezidents Anrī Konans Bedjē, kurš sākotnēji aptaujās apsteidza konkurentus ar pārliecinošu pārsvaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!