Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Uzbekistānas ģenerālprokurora birojs 4.jūlijā paziņoja, ka nemieros valsts Karakalpakstānas republikā, kur pagājušajā nedēļā izcēlās vardarbīgi protesti saistībā ar plāniem samazināt tās autonomiju, tika nogalināti 18 cilvēki, raksta "Radio Brīvā Eiropa/Radio Brīvība" (RFE/RL).

Drošības spēki pagājušajā nedēļā, izklīdinot protestētājus, aizturēja 516 cilvēkus, bet tagad daudzus no viņiem ir atbrīvojuši, informēja Nacionālās gvardes preses birojs.

Protesti apgabala galvaspilsētā Nukusā un citās pilsētās izcēlās pēc tam, kad 27. jūnijā Uzbekistānas prezidents Šavkats Mirzijojevs ierosināja izmaiņas konstitūcijā, tostarp atcelt pantus, kas garantēja Karakalpakstānas tiesības tiekties pēc neatkarības, ja iedzīvotāji to izvēlētos referendumā.

Taču vizītes laikā Karakalpakstānā 2. jūlijā Mirzijojevs atteicās no šiem plāniem un sacīja, ka šis pants netiks svītrots no konstitūcijas.

Savā runā, par kuru viņa preses birojs ziņoja 3. jūlijā, prezidents atzina, ka masu protestu laikā reģionā ir gājuši bojā drošības darbinieki un civiliedzīvotāji, savukārt citā ziņojumā teikts, ka protestos ievainoti vairāk nekā 1000 cilvēku.

Precīzu informāciju no reģiona ir grūti iegūt, jo vietējie iedzīvotāji ziņo, ka interneta un komunikācijas pakalpojumi ir ierobežoti un ārkārtas stāvoklis ierobežo cilvēku iespējas pārvietoties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!