Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Spānijā svētdien notikušajās parlamenta ārkārtas vēlēšanās visvairāk balsu izcīnījuši pašreizējā premjerministra Pedro Sančesa pārstāvētie sociālisti, liecina provizoriskie rezultāti.

Tie rāda, ka Spānijas Sociālistiskā strādnieku partija ieguvusi gandrīz 28,7% balsu, un līdz ar to tai būs 123 vietas parlamenta apakšpalātā, kurā ir pavisam 350 deputāti.

Sociālisti ir uzlabojuši savu sniegumu salīdzinājumā ar iepriekšējām vēlēšanām 2016.gadā, kad tie apakšpalātā ieguva 85 vietas.

"Sociālisti ir uzvarējuši vispārējās vēlēšanās, un līdz ar to ir uzvarējusi nākotne, bet pagātne ir zaudējusi," sacīja Sančess, uzrunājot atbalstītājus, kas bija sapulcējušies pie partijas galvenās mītnes Madridē.

Vēlēšanu zaudētāja ir konservatīvā Tautas partija, kuras mazākuma valdība bija pie varas līdz pagājušā gada jūnijam. Šajās vēlēšanās Tautas partija ieguvusi 16,7% balsu un 66 vietas salīdzinājumā ar 137 vietām iepriekšējās vēlēšanās.

Trešajā vietā ar 15,9% balsu ir centriski labējā partija "Ciudadanos" ("Pilsoņi"), tai ar 14,3% balsu seko kreisā partija "Unidos Podemos" ("Apvienoti mēs varam").

Parlamentā izdevies iekļūt arī galēji labējai partijai "Vox" ("Balss"), kas ar 10,3% balsu ir piektajā vietā.

Šajās vēlēšanās piedalījušies 75,8% balsstiesīgo pilsoņu salīdzinājumā ar 66,5% 2016.gada vēlēšanās, liecina centrālās vēlēšanu komisijas dati.

Sančesam pirmstermiņa vēlēšanas nācās izsludināt tāpēc, ka parlaments februārī noraidīja viņa mazākuma valdības sastādīto budžetu 2019.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!