Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

To Krievijas iedzīvotāju skaits, kuri nožēlo PSRS sabrukšanu, sasniedzis pēdējos desmit gados augstāko līmeni, atsaucoties uz socioloģisko pētījumi kompānijas "Levada centrs" aptauju, ziņo raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Aptaujas rezultāti liecina, ka līdz 66% pieaudzis to iedzīvotāju skaits, kuri būtu vēlējušies PSRS saglabāšanu. Vēl pirms gada šādu atbildi izvēlējās 58% aptaujāto.

Šī gada dati ir augtākais PSRS sadalīšanos nožēlojošo skaits vairāk nekā desmit pēdējo gadu laikā. 65% līmenis pēdējo reizi tika sasniegts 2005. gadā.

Absolūtais pēc PSRS nostalģisko rekords bija 2000. gadā, kad par totalitārās valsts sabrukumu nožēlu pauda 75% aptaujāto.

Šogad 60% respondentu atzinuši, ka, viņuprāt, PSRS izjukšanu varēja novērst – tas ir pēdējo 13 gadu maksimums.

Visbiežāk par PSRS sabrukumu nožēlu pauž ļaudis sākot no 55 gadu vecuma, taču pēdējos divos gados tāds noskaņojums pieaug arī 18 līdz 24 gadus vecu jauniešu grupā.

Galvenie iemesli, kāpēc Krievijas iedzīvotāji nožēlo PSRS sabrukšanu, ir vienotas ekonomiskās sistēmas zaudējums (54%), zaudēta piederības sajūta varenai valstij (36%), kā arī savstarpējās neuzticības pieaugums (34%). 26% norādīja, ka līdz ar PSRS sabrukumu sairušas saites ar radiem un draugiem.

Minimālais par PSRS sabrukšanu skumstošo skaits – 49% – tika fiksēts 2012. gadā.

Kā norāda "Levadas centra" socioloģe Karīna Pipija, viens no iemesliem pēc PSRS ilgojošos skaita pieaugumam šogad ir Krievijas valdības lēmums palielināt pensionēšanās vecumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!