Foto: AP/Scanpix
Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdienas vakarā no amata oficiāli atstādināja aizdomās par kukuļņemšanu divu miljonu dolāru apmērā aizturēto Krievijas ekonomikas ministru Alekseju Uļukajevu. Aizdomās turamais gan notikušajā saskata provokāciju, vēsta Krievijas masu mediji.

"Vladimirs Putins ar rīkojumu atbrīvojis Uļukajevu no ieņemamā amata, jo ministrs zaudējis uzticību," sacījis Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Tikmēr pats ministrs vainu noliedzis. "Viņš sevi par vainīgu neuzskata, jo domā, ka ir provokācijas upuris. Viņš sniegs liecības un sadarbosies," teica Uļukajeva advokāts Timofejs Gridņevs, kuram gan ir liegts runāt plašāk par lietas apstākļiem.

Krievijas tiesa otrdien aizdomās turēto Uļukajevu nepaturēja apcietinājumā, piemērojot viņam mājas arestu līdz 15. janvārim. Bijušajam ministram liegts sazināties pa telefonu, ko ļauts izmantot tikai ārkārtas gadījumos.

Atgādinām, ka Uļukajevs aizturēts pirmdien. Kukuļošana saistīta ar gadījumu, kad Uļukajeva vadītā ministrija devusi pozitīvu novērtējumu, kas ļāvis naftas kompānijai "Rosneft" iegūt 50% daļu "Bashneft" naftas uzņēmumā.

"Tas ir saistīts ar izspiešanu un draudiem, kas tika veltīti "Rosneft" pārstāvjiem," skaidroja Krievijas Izmeklēšanas komitejas pārstāve Svetlana Petrenko. "Uļukajevs tika pieķerts kukuļa ņemšanas brīdī."

Uļukajevs, kurš ekonomikas ministra amatā stājās 2013. gadā, ir visaugstāk stāvošais ierēdnis, kurš Krievijā aizturēts pēdējo 25 gadu laikā, raksta BBC. Izmeklēšanas komisija norādīja, ka 60 gadus vecajam ministram drīzumā tiks izvirzītas apsūdzības. Ja tiks pierādīta Uļukajeva vaina, viņam draud no astoņiem līdz 15 gadiem ilgs cietumsods.

Aizturēšana notikusi pēc mēnešiem ilgas Uļukajeva novērošanas un telefonsarunu noklausīšanās, pavēstīja amatpersonas. Neoficiāla informācija liecina, ka operāciju diktējis Krievijas Federālās drošības dienests.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!