Krievijas prezidents Vladimirs Putins sestdien asi kritizēja ASV un citas rietumvalstis par centieniem uzspiest savu gribu pārējai pasaulei un padarīt to "vienpolāru".
"Kas ir vienpolāra pasaule? Lai kā mēs censtos šo terminu izskaistināt, tas nozīmē tikai vienu varas centru, tikai vienu spēka centru un tikai vienu kungu," teica Putins, uzstājoties ar runu Minhenes Drošības politikas konferencē, ikgadējā augsta ranga sanāksmē, kas veltīta globālās drošības situācijas analīzei.

"Tam nav nekā kopīga ar demokrātiju, jo tā paredz vairākuma viedokli, kas rēķinās ar mazākuma viedokli. Cilvēki vienmēr mūs māca demokrātijā, taču ļaudis, kas mums māca demokrātiju, paši to nevēlas mācīties," teica Putins.

Viņš norādīja, ka galvenokārt jau ASV daudzkārt starptautiskās drošības jautājumos pārkāpusi savas nacionālās robežas un ka šāda politika nav padarījusi pasauli drošāku. Gluži otrādi, pasaule, pēc Krievijas prezidenta domām, kļuvusi nedrošāka.

"Vienpusēja rīcība nav atrisinājusi konfliktus, bet padarījusi tos dziļākus," teica Putins. "Tas ir ļoti bīstami. Neviens vairs nejūtas drošs, jo neviens nevar patverties aiz starptautiskajām tiesībām."

Tomēr nevienu konkrētu konfliktu Putins nepiesauca.

Runājot par Kosovas jautājumu, Krievijas prezidents paziņoja, ka Maskava bloķēs jebkādu lēmumu par separātiskās provinces nākotnes statusu, kuram nepiekritīs abas konfliktējošās puses - Serbija un Kosovas albāņi.

"Ja mēs redzēsim, ka viena no pusēm nav apmierināta ar piedāvāto risinājumu, mēs nedrīkstam atbalstīt šo lēmumu," teica Putins. "Mēs nedrīkstam šos līgumus tautai uzspiest, pretējā gadījumā mēs nonāksim strupceļā, ja kāds šajā grūtajā procesā jutīsies aizskarts."

Galīgo lēmumu par Kosovas nākotnes statusu jāpieņem ANO Drošības padomei, un Krievijai kā pastāvīgajai padomes loceklei ir veto tiesības.

Pievēršoties Irānas kodolprogrammai, Krievijas līderis, izteicās, ka viņš nevar izprast, kāpēc Teherāna nav atbildējusi uz visiem ANO Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA) jautājumiem.

"Es īsti nesapratu, kāpēc Irāna pilnībā un konstruktīvi nav atbildējusi uz [IAEA ģenerāldirektora Mohamada] el Baradei jautājumiem un bažām," teica Putins.

ASV, Eiropas savienība (ES) un citas valstis bažījas, ka Irāna civilās atomenerģijas programmas aizsegā nodarbojas ar kodolieroču izstrādi. Teherāna šādas aizdomas noraida, apgalvojot, ka tā īsteno tikai miermīlīgu programmu enerģijas ražošanai.

IAEA vairākkārt aicinājusi Irānu sniegt atbildes par tās urāna bagātināšanas programmu un citām aktivitātēm, kas gandrīz divas desmitgades līdz 2003.gadam tika slēptas no ANO inspektoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!