Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins devis rīkojumu armijai palīdzēt dzēst lielo meža ugunsgrēku Sibīrijā un citos austrumu reģionos, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

Liesmas pārņēmušas teju trīs miljonus hektāru lielu zemes platību Sibīrijā un arī daļā Arktikas. Grupas "Greenpeace" Krievijas nodaļa paziņojusi, ka ugunsgrēki nav tikai lokāla problēma Sibīrijas un Tālo Austrumu reģionos, bet kļuvuši arī par vides katastrofu visā valstī.

Vairāki vietējie Krievijas iedzīvotāji pauž, ka netiek darīts pietiekoši daudz, lai uguns izplatību ierobežotu. Vairāk nekā 700 tūkstoši cilvēku ir parakstījuši petīciju, lai izsludinātu ārkārtas stāvokli Sibīrijas reģionā. Papildus sašutumu izsaucis ārkārtas dienestu paziņojums, ka uguns netiks dzēsta neapdzīvotās vietās, jo tās nerada draudu cilvēku dzīvībām.

Uz Krasnojarsku, kas ir vissmagāk cietušais novads, ir nosūtītas desmit lidmašīnas un desmit helikopteri. Ziņu aģentūra "Interfax" vēsta, ka dzēšanas darbos iesaistīti 2700 ugunsdzēsēju.

Jau vēstīts, ka liesmas plosa mežus Krasnojarskas novadā, Irkutskas apgabalā, Jakutijā, Hantu-Mansu autonomajā apvidū un Jamalā.

Ugunsgrēki sākušies 30 grādu lielā karstumā, vēja un zibeņu bez lietus dēļ, informē Krasnojarskas Ārkārtas situāciju ministrija. Irkutskas apgabalā par aizdegšanās iemeslu min zibeni.

Tikmēr Krievijas Dabas ministrija informē, ka Krasnojarskas novadā mežu ugunsgrēki izcēlušies cilvēciskā faktora dēļ (35,8%), liesmas pārmetušās no citas kategorijas zemes (34,4%) un zibens dēļ (25,4%).

Mežu ugunsgrēku radītie dūmi pārvilkušies pār vairākiem reģioniem. 22. jūlijā dūmu mākoņi sasnieguši Omskas apgabalu, gandrīz pilnībā pārklājuši Novosibirskas, Tomskas un Kemerovas apgabalu, kā arī Hakasiju, Altaja novadu un Hantu-Mansu autonomā apgabala austrumu rajonus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!