Foto: EPA/LETA
Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins ceturtdien izklāstījis jaunu redzējumu par ciešāku Krievijas un Eiropas Savienības (ES) sadarbību ekonomikas jomā, tostarp arī brīvās tirdzniecības zonu izveidi.

Sākot savu vizīti Vācijā, Putins neierasti aizrautīgi aizstāvēja Krievijas un ES saišu nostiprināšanu, paredzot, ka tiks izveidota "vienota ekonomiku kopiena, kas stiepjas no Lisabonas līdz Vladivostokai".

"Nākotnē ir iespējams, ka mums būs brīvās tirdzniecības zonas un vēl labākas ekonomikas integrācijas formas," Putins raksta publikācijā Vācijas avīzē "Sueddeutsche Zeitung", kas tika pārpublicēta Krievijas valdības oficiālajā interneta mājaslapā.

"Īsumā, mēs iegūsim kontinentālo tirgu, kur apmēri lēšami triljonos eiro," teica Putins.

Viņš arī atzina, ka pašreizējais Krievijas un ES sadarbības līmenis neatbilst nākotnes izaicinājumiem.

Krievijas premjers arī raksta par "divu ekonomiku - klasiskā, zināmā Eiropas Savienības modeļa un jaunā Krievijas [modeļa], kas vēl tikai attīstās, - organiskas sintēzes" nepieciešamību.

Viņš arī paskaidroja, ka Krievijas pievienošanās Pasaules Tirdzniecības organizācijai radīs šai sadarbībai nepieciešamos apstākļus. Krievijas amatpersonas paziņojušas, ka gadiem ilgušās iestāšanās sarunas ir iegājušas finiša taisnē.

Vitāli svarīga ir abpusēja bezvīzu režīma ieviešana, norādīja Putins, taču atzina, ka pagaidām šis jautājums vēl ir neskaidrs.
Putins, kas bija Valsts drošības komitejas (VDK) aģents komunistiskajā Austrumvācijā, izteicās, ka 20 gadus pēc Berlīnes mūra krišanas abām pusēm ir lielas iespējas gūt panākumus attiecību uzlabošanā.

"Šodien, jaunos ekonomiskajos apstākļos, mums ir iespēja veidot vienotu un plaukstošu Eiropu," viņš teica.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs bieži runā par nepieciešamību vairāk modernizēt valsts ekonomiku un veidot ciešākas saites ar ārvalstu partneriem, bet reti ir iespēja dzirdēt šādu nostāju no Putina, kuru daudzi joprojām uztver kā Krievijas pirmo personu.

ES ir lielākais Krievijas tirdzniecības partneris, ar kuru notiek gandrīz puse Krievijas tirdzniecības darījumu. Krievijas muita aprēķinājusi, ka šā gada pirmajos sešos mēnešos kopējais tirdzniecības apmērs ir palielinājies par 43% un bija 141,9 miljardi ASV dolāru (73,5 miljardi latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!