Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins devis pavēli līdz martam sagrābt Doneckas un Luhanskas apgabalu teritoriju, komentārā tīmekļa laikrakstam "Kyiv Post" sacīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas pārvaldes pārstāvis Andrijs Čerņaks.

Ir pazīmes, ka Krievija gatavojas jaunam masīvam uzbrukumam, lai sagrābtu valsts austrumus.

"Mēs vērojam, ka krievu okupācijas karaspēks pārdislocē uz austrumiem papildu trieciena grupas, vienības, ieročus un kara tehniku. Atbilstoši Ukrainas militārā izlūkdienesta datiem Putins devis pavēli līdz martam sagrābt Doneckas un Luhanskas apgabala teritorijas," norādīja Čerņaks.

Krievija izmanto Baltkrievijas teritoriju mobilizēto karavīru sagatavošanai, un tai nav pietiekamu spēku un līdzekļu, lai tuvāko nedēļu laikā sāktu masīvu uzbrukum no šī virziena.

"Atbilstoši situācijai šodien nokomplektētu trieciena grupu nav. Nav draudu, ka Baltkrievija varētu tikt piesaistīta Krievijas pusē pilna mēroga uzbrukumam Ukrainai, bet tie arī, nenoliedzami, ir riski, kas mums jāņem vērā," piebilda militārā izlūkdienesta pārstāvis.

Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs paziņojis, ka Krievija varētu gatavot jaunu uzbrukumu Ukrainai 24. februārī - pilna mēroga kara sākuma pirmajā gadadienā. Pēc viņa teiktā, Krievija ir mobilizējusi aptuveni pusmiljonu karavīru.

Vācijā ukraiņi sāk apgūt "Patriot"


Vācijā ieradušies 70 Ukrainas karavīri, kas tiks apmācīti pretgaisa aizsardzības sistēmas "Patriot" izmantošanā, ko Berlīne nodos Ukrainai, lai palīdzētu tai atvairīt Krievijas gaisa uzbrukumus.

Ukrainas karavīri ieradās Vācijā otrdien un jau šodien sāks apmācības.

Vācijas valdība pēc konsultācijām ar ASV pagājušajā mēnesī piekrita nodot Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmu "Patriot".

Tikmēr "Patriot" vienības Polijā paziņojušas par sākotnējo operatīvo gatavību.

Pēc Ukrainas karā izšautas raķetes nokrišanas Polijas teritorijā novembrī toreizējā Vācijas aizsardzības ministre Kristīne Lambrehte un Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks vienojās par "Patriot" sistēmu piegādi Polijai. Misijas sākotnējais ilgums ierobežots ar sešiem mēnešiem.

Kopš 16. janvāra Polijā izvietoti Vācijas karavīri, lai garantētu drošu sistēmu piegādi.

Misijas mērķis ir aizsargāt NATO gaisa telpu, kā arī Polijas teritoriju un valsts infrastruktūru un iedzīvotājus.

ES līdz kara gadadienai plāno jaunas sankcijas pret Krieviju


Eiropas Savienība (ES) plāno līdz Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pirmajai gadadienai piemērot Krievijai jaunas sankcijas, vizītē Kijivā paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

"Mēs ar saviem G7 partneriem noteiksim papildu cenu griestus Krievijas naftas produktiem, un līdz 24.februārim (..) mūsu mērķis ir ieviest desmito sankciju paketi," preses konferencē ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski pavēstīja Leiena.

Viņa sacīja, ka spēkā esošās sankcijas grauj Krievijas ekonomiku un atmet to atpakaļ par veselu paaudzi, lēšot, ka esošie naftas cenu griesti vien Maskavai katru dienu izmaksā aptuveni 160 miljonus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!