Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien aicināja ASV uzsākt jaunas sarunas par atbruņošanās līgumu, kas aizstātu līdzšinējo līgumu par kodolbruņojuma samazināšanu (START), kura darbības termiņš beidzas 2009.gadā.
"Mēs piedāvājam mūsu amerikāņu partneriem sākt sarunu procesu, lai aizstātu START līgumu, kura darbības termiņš beidzas 2009.gadā," uzrunājot Krievijas vēstnieku un Ārlietu ministrijas amatpersonu sanāksmi, teica Putins. "Mūs satrauc faktiskā stagnācija atbruņošanās jomā."

Stratēģisko ieroču samazināšanas līgumu, kas vēlāk ieguva nosaukumu START-1, 1991.gada jūlijā parakstīja toreizējais PSRS līderis Mihails Gorbačovs un ASV prezidents Džordžs Bušs vecākais, pašreizējā Baltā nama saimnieka tēvs.

Līgums paredzēja, ka Maskava un Vašingtona samazinās savus tālas darbības rādiusa kodolspēkus par 30 līdz 40%.

1993.gada līgumu START-2 Krievijas parlaments ratificēja tikai 2000.gada aprīlī, bet 2002.gadā Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, ka vairs neuzskata to par saistošu, jo ASV pieņēma lēmumu par atteikšanos no līguma par pretraķešu aizsardzības ierobežošanu (ABM).

"Esmu pārliecināts, ka esam sasnieguši brīdi, kad - un, iespējams, jūs to visu redzat - visa globālā drošības arhitektūra tiek modernizēta," teica Putins. "Mums nepieciešamas jaunas idejas un pieejas."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!