Krievijas prezidents Vladimirs Putins pieprasījis Aizsardzības ministrijai sadarboties ar Ģenerālprokuratūru un pilnībā izmeklēt Čeļabinskas tankistu skolā notikušo traģēdiju un iesniegt priekšlikumus mācību darba uzlabošanai armijā un flotē.
"Saistībā ar traģiskajiem notikumiem Čeļabinskā un pastrādāto noziegumu pret tur dienošo kareivi [..] pieprasu Aizsardzības ministrijai - sadarboties ar Ģenerālprokuratūru pilnīgā šīs krimināllietas izmeklēšanā. Lūdzu aizsardzības ministru iesniegt tiesiskus un organizatoriskus priekšlikumus mācību darba uzlabošanai armijā un flotē," prezidents sacīja valdības locekļu apspriedē.

Viņš arī uzdeva sniegt palīdzību sakropļotā ierindnieka Andreja Sičova ģimenei. "Sniegt palīdzību cietušā ģimenei, arī dzīvesvietas jautājumā," piebilda Putins.

Krievijas Federācijas aizsardzības ministrs Sergejs Ivanovs savā atbildē apstiprināja, ka visa nepieciešamā medicīniskā palīdzība tiks nodrošināta.

Savukārt Krievijas laikraksti pirmdien informē, ka sakropļotā kareivja mātei Gaļinai Sičovai jau izteikti draudi pa telefonu un piedāvāta nauda apmaiņā pret traģēdijas noklusēšanu. Anonīmi zvanītāji jautājuši, vai viņai neesot bail palikt Čeļabinskā, pilsētā, kur atrodas tankistu akadēmija un kur dienēja arī viņas 19 gadus vecais dēls, un draudējuši, ka ar cietušā kareivja māti varot atgadīties kaut kas slikts.

"Viņi ieteica man klusēt par notikušo un piedāvāja lielu naudas summu," stāstīja Sičova. "Viņi vairākkārt zvanīja uz manu mobilo telefonu. Zvanītāju numurus es nekavējoties nodevu lietu izmeklējošajam prokuroram, kurš solīja tos pārbaudīt. Pagājušas jau divas nedēļas, bet man vēl joprojām nekas nav ziņots."

Krievijas armiju satricinājis skandāls par jauniesaukto brutālu piekaušanu, kā rezultātā vienam kareivim amputētas abas kājas un dzimumorgāni un vēl septiņiem karavīriem nodarīti nopietni ievainojumi.

Krievijas armija ar visiem iespējamajiem līdzekļiem vairākas nedēļas centusies noslēpt notikušo, turklāt cietušajiem karavīriem medicīniskā palīdzība sniegta novēloti, informēja prokuratūra.

Krievijas militārā prokuratūra par vardarbību pret jauniesauktajiem apsūdzības izvirzījusi septiņiem karavīriem, draudot viņus bargi sodīt. Lietas izmeklēšana notikusi ar lielām grūtībām, iesaistītajām militārpersonām slēpjot savu dienesta biedru vainu. Izvirzītas apsūdzības vardarbības lietošanā pret saviem dienesta biedriem un noziedzīgā bezdarbībā par neiejaukšanos karavīru piekaušanā.

Seši no apsūdzētajiem - kapteinis, vecākais leitnants, jaunākais seržants un trīs ierindnieki - ir apcietināti.

Incidents noticis Čeļabinskas tanku vienībā, kur naktī no 31.decembra uz 1.janvāri dienesta pakāpē augstāki karavīri alkohola reibumā brutāli ņirgājušies un piekāvuši astoņus jauniesauktos.

Kareivim Andrejam Sičovam trīs stundas likts atrasties tupus pozā un augstāka ranga karavīri spēruši viņam pa kājām un ģenitālijām, kas izraisīja iekaisumu un gangrēnu viņa kājās un ģenitālijās.

Augsta ranga avoti no Čeļabinskas armijas daļas, kas vēlējās palikt anonīmi, laikrakstam "Vremja novostei" pavēstīja, ka Sičovs arī izvarots un ka par to informēta arī militārā prokuratūra, taču augstas Krievijas militārpersonas aizliegušas izplatīt par to informāciju, baidoties par armijas tēlu.

Kaut arī viņš armijas medpunktā vairākas dienas sūdzējās par sāpēm, medicīnisko palīdzību viņš saņēma tikai trīs dienas vēlāk, 4.janvārī, kad jau vairs nespēja paiet.

Viņš ar ātro palīdzību nogādāts Čeļabinskas slimnīcā, un armijas vadība likusi Sičovu ārstēt slepeni un nevienam nerādīt viņa slimības vēsturi. Taču ārsti nav spējuši palikt vienaldzīgi, raksta laikraksts "Novije Izvestjije".

Čeļabinskas karavīru māšu komitejas vadītājai Ludimilai Zinčenko 4.janvārī piezvanījusi kāda sieviete, kas nevēlējusies izpaust savu vārdu, un pavēstījusi, ka slimnīcā guļ smagi sakropļots karavīrs.

"Viņa sacīja, ka visa slimnīca raud, skatoties uz karavīru, un nevēlas paciest to, ka šis stāsts tiktu noklusēts," laikrakstam stāstīja Zinčenko, kas pēc tam sazinājusies ar piekautā jaunieša māti.

Civilie ārsti slimnīcā Sičovam konstatējuši gangrēnu abās kājās, kurām bijuši daudzi lūzumi. Sākotnēji viņam amputēta daļa kreisās kājas, bet viņa stāvoklis palika kritisks un tādēļ ārstiem pagājušajā nedēļā nācās jaunietim amputēt abas kājas un dzimumorgānus.

Sičova galvenais sitējs bija jaunākais seržants Aleksandrs Sivjakovs, kuram izvirzītas apsūdzības pēc kriminālkodeksa par "dienesta pilnvaru pārsniegšanu, kam bijušas smagas sekas". Prokuratūra izmeklēs arī, kāpēc armijas daļas mediķi laikus nav snieguši palīdzību kareivim.

Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Ivanovs pagājušo trešdien žurnālistiem nespēja komentēt karavīru piekaušanu, atzīstot, ka neko nezina par skandālu, kas jau divas dienas ir visas valsts uzmanības centrā.

"Es pēdējās dienās esmu atradies augstu kalnos tālu no Krievijas teritorijas un neesmu neko dzirdējis par par to, kas noticis Čeļabinskā," sacīja Ivanovs. "Taču es domāju, ka nekas nopietns tur nav noticis. Citādi es par to jau būtu uzzinājis."

Ņirgāšanās par jauniesauktajiem un brutāla viņu piekaušana ir izplatīta Krievijas armijā un bieži vien ir iemesls kareivju dezertēšanai un apšaudēm armijas daļās.

Krievijas armijā katru gadu "ģedovščinas" dēļ mirst vairāki desmiti karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!