Krievijas prezidenta Vladimira Putina piektdienas vizītes rezultāts nebūs vienošanās par abu valstu apvienošanos, vēsta ziņu aģentūra BELPAN, atsaucoties uz Kremļa amatpersonām.
Krievijas līderis ieradās Minskā ceturtdienas vakarā.

Krievijas un Baltkrievijas mediji prognozēja, ka Putina un Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko piektdienas sarunu iznākums būšot abu valstu līgums, kurā būs noteikts to apvienošanās grafiks.

Patiesībā sarunas aptvers "plašu jautājumu loku", taču Baltkrievijas kļūšana par Krievijas sastāvdaļu pat nav iekļauta darba kārtībā, teikts aģentūras ziņā.

Putinam un Lukašenko jau bija īsa saruna Lukašenko oficiālajā rezidencē ceturtdienas vakarā tūlīt pēc Putina ierašanās. Šī bija Krievijas līdera pirmā vizīte Baltkrievijā kopš 2003.gada.

Piektdienas rītā abi līderi kopīgi vadīja Krievijas un Baltkrievijas Augstākās valsts padomes sēdi. Tā ir divpusēja struktūra, kas atbild par tirdzniecības, enerģētikas un militārās politikas koordinēšanu starp abām valstīm.

Tomēr galvenais jautājums, šķiet, būs iespējamais "palīdzības kredīts", ko Krievija piešķirs Baltkrievijai, lai palīdzētu Minskai samaksāt par enerģijas resursu importu no Krievijas.

Kredīta apmēri vēl ir jāapstiprina, taču ziņo, ka tie būšot no 500 miljoniem līdz 1,5 miljardiem dolāru.

Citu delegāciju diskusijās plānoto tematu vidū ir Augstākās valsts padomes 2008.gada budžets, memorands par ekonomisko sadarbību un vienošanās par tirdzniecību ar medikamentiem, dzelzceļa tarifiem un banku darbību.

Enerģija bija vēl viens iespējamais sarunu temats, jo abu valstu attiecības vairākkārt kļuvušas saspīlētas, kad Krievija paaugstināja Baltkrievijai piegādātās naftas un gāzes cenas.

Šā gada sākumā Krievijas naftas piegāde Eiropai caur Baltkrieviju pilnībā apstājās, jo Maskava un Minska nespēja vienoties par cenām, un tas izraisīja strauju cenu lēcienu lielākajā daļā Austrumeiropas.

Krievijas enerģētikas lielfirma "Gazprom" 2007.gadā pārņēmusi aizvien lielāku daļu Baltkrievijas gāzes transportēšanas tīkla, paaugstinot gāzes cenas Baltkrievijai un tad iegādājoties 50% holdingu Baltkrievijas valstij piederošajā gāzesvadu tīklā "Beltrangaz" par 2,5 miljoniem dolāru, kas Minskai bija vajadzīgi, lai samaksātu par gāzi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!