Valsts nevar atsākt kontrolēt televīziju, bet spēj ietekmēt to ar valsts pasūtījuma palīdzību, otrdien paziņojis Krievijas premjerministrs Vladimirs Putins, uzrunājot Sanktpēterburgas arodbiedrību humanitārās universitātes auditoriju.

"Protams, mēs nevaram atkal sākt komandēt medijus - ne elektroniskos, ne drukātos. Ļauj tikai ierēdņiem sākt komandēt, un vairs nezināsim, ko iesākt," Putina teikto citē ziņu aģentūra "Interfax".

Tomēr viņš norādījis uz citām ietekmēšanas metodēm, un konkrēti, valsts pasūtījumu. "Nevajag skopoties. Tas attiecas uz televīziju, kino, teātri un pat augstskolām - valsts pasūtījums var kļūt par varenu, iedarbīgu līdzekli valsts ietekmes īstenošanai," norādījis premjers.

Tā viņš atbildējis uz šīs augstskolas rektora Aleksandra Zapesocka repliku, ka prese vēl nav gatava pilnīgai brīvībai un valstij "būtu jāgādā par Krievijas iedzīvotāju garīgo veidolu - arī ar televīzijas un citu mediju palīdzību".

Komentējot rektora viedokli, Putins spriedis šādi: "Televīzija ir pedagogu ienaidnieks. Bet varbūt nevis pedagogu ienaidnieks, bet pedagogu brāķis? Kas tad viņus audzinājis?"

Pēc Krievijas premjera teiktā, beidzamo 15 gadu laikā mediji atradušies sarežģītā situācijā, "bijuši spiesti cīnīties par izdzīvošanu, par budžetu", taču "šobrīd daudz kas mainās".

Vienlaikus viņš paudis viedokli, ka lielāko televīzijas kanālu vadītāji, neraugoties uz visu viņiem adresēto kritiku, "ir atbildīgi cilvēki, redz, kas notiek ar sabiedrību, un cenšas labot situāciju".

Putins arī norādījis, ka ar audzināšanas un morāles problēmām "valsts viena nevar tikt galā", un atgādinājis, ka Krievijas impērijā šai ziņā liela nozīme bijusi cilvēka piederībai pie pareizticības, savukārt Padomju Savienībā - partijas biedra kartei.

Premjera vārdiem runājot, šajās atskaites sistēmās darbojušies universāli principi, ko mūsdienās viņaprāt varētu nodrošināt "patriotisms šā vārda labākajā nozīmē". "Agrāk cilvēki to nenovērtēja, neizprata, ka tas pats par sevi ir brīvs no ideoloģijas un tam ir sava vērtība. Vajag to gudri un talantīgi ieviest sabiedrības apziņā," izteicies Putins.

Viņš gan piebildis, ka valsts pasūtījums nav vienīgais sabiedrības ietekmēšanas līdzeklis, un šai ziņā jāstrādā daudzos virzienos.

Ievērojami Krievijas izglītības un kultūras jomas pārstāvji jau ierosinājuši izveidot zināmas institūcijas, kas kontrolētu tikumības līmeni medijos. Pēc parlamenta augšpalātas - Federācijas padomes - spīkera Sergeja Mironova iniciatīvas izstrādāts un iesniegts Valsts domei likumprojekts par attiecīgas sabiedriskās padomes izveidi tikumības līmeņa uzraudzībai kino un televīzijā. Iecerēts, ka šāda padome izvērtēs filmas, kas jau atrodas nomā, kā arī jau sagatavotās televīzijas pārraides. Šo iniciatīvu atbalstījis arī prezidents Dmitrijs Medvedevs.

Paredzēts, ka šai padomē būs 25 cilvēki, kas pārstāvēs dažādus sabiedrības slāņus, bet šīs institūcijas darbības mehānisms vēl nav izstrādāts.

Beidzamais skaļākais incidents šai jomā saistīts ar Krievijas protestantu baznīcu vadītāju padomes aicinājumu anulēt telekanāla "2x2" darbības licenci, jo šai kanālā "ar multiplikācijas filmu starpniecību visu diennakti norisinās neatlaidīga izvirtības un citu netikumu, nežēlības, cietsirdības, homoseksuālisma, reliģiskā naida un neiecietības iefiltrēšana nepilngadīgo skatītāju apziņā".

Krievijas Federālais masu saziņas līdzekļu uzraudzības dienests izteicis šim telekanālam brīdinājumu, atzīstot, ka divās tajā rādītajās animācijas filmās saskatāmas "vardarbības un cietsirdības kulta iezīmes". Kā atzinuši šā dienesta eksperti, "telekanāla izplatītā informācija kaitē bērnu veselībai, tikumiskajai un garīgajai attīstībai".

Reaģējot uz to, Valsts dome ierosinājusi aizstāt "2x2" ar citu telekanālu, kas atspoguļotu valsts nostāju jaunatnes politikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!