Slovēnija svētdien informējusi Eiropas Komisiju, ka tās teritorijā konstatēts putnu gripas vīruss H5, un noteikusi triju kilometru aizsardzības zonu un desmit kilometru novērošanas zonu ap vietu, kur atrasts ar šo vīrusu inficējies beigts gulbis.
Vīrusa klātbūtni apstiprinājušas pirmās analīzes, kas izdarītas Slovēnijas laboratorijā. Tālākas pārbaudes tiks veiktas Eiropas Savienības (ES) laboratorijā Veibridžā, Anglijā, kur tiks noteikts, vai tas bijis cilvēkiem bīstamais vīrusa paveids H5N1.

Slovēnijas varas iestāžu amatpersonas uztur ciešu kontaktus ar Austrijas kolēģiem, jo novērošanas zona iesniedzas arī Austrijas teritorijā.

Dienu pirms tam par potenciāli nāvējošā putnu gripas vīrusa H5N1 atklāšanu savā teritorijā paziņoja Itālija, Grieķija un Bulgārija.

Savukārt Nigērijā - pirmajā Āfrikas valstī, kur atklāts putnu gripas uzliesmojums, mediķi pārbauda divus slimus bērnus, kuru tēvs audzē tītarus, zosis un vistas netālu no fermas Kadunas štatā, kurā nobeigušies 45 000 mājputnu.

Masveida putnu izkaušana tikmēr sākta Kano štatā. Lai gan Nigērijas valdība līdz šim apstiprinājusi H5N1 infekciju tikai četrās fermās valsts ziemeļos, daudz putnu nobeigušies arī citos rajonos, un tas radījis bažas par nekontrolējamu slimības izplatīšanos.

Āzijā tikmēr palielinājies putnu gripas upuru skaits. Sestdien tika ziņots par kādas indonēziešu sievietes nāvi no putnu gripas. Viņas un vēl vienas mirušās sievietes asins paraugi tika nosūtīti uz Pasaules Veselības aizsardzības organizācijas akreditēto laboratoriju Honkongā, un ir saņemta atbilde, kas apstiprina putnu gripas diagnozi.

Itālijas veselības ministrs Frančesko Storače sestdien paziņoja, ka ļoti patogēnais vīrusa paveids atrasts 21 bojāgājušam gulbim Sicīlijas salā un citviet valsts dienvidos. "Divdesmit viens gulbis bija inficēts ar vīrusu, no tiem pieci ar vīrusa virulento formu," viņš teica žurnālistiem.

Eiropas Komisija diezgan mierīgi reaģējusi uz ziņu, ka vīruss, kas iepriekš tika inficējis putnus Rumānijā un prasījis četru cilvēku dzīvības Turcijā, jau šķērsojis 25 valstu bloka robežu.

Storače centies mazināt bažas, sakot, ka pagaidām neviens cilvēks nav tieši inficējies no putniem.

Itālija veic ārkārtējus pasākumus un ir noteikusi triju kilometru aizsardzības zonu un desmit kilometru novērošanas zonu ap katru no vietām, kur reģistrēts putnu gripas uzliesmojums. Aizsardzības zonā mājputni tiek turēti iekštelpās un tos atļauts transportēt vienīgi uz kautuvēm. Abās zonās aizliegtas putnu medības.

Līdzīgus pasākumus veic arī Grieķija, kur Saloniku apkārtnē tika atrasti ar vīrusu H5N1 inficēti miruši gulbji.

Maskavā notiekošās astoņu industriāli attīstīto valstu (G8) apspriedes dalībnieki sestdien brīdināja no putnu gripas pandēmijas, neilgi pirms tika saņemtas ziņas par H5N1 vīrusa atklāšanu Grieķijā un Itālijā.

"Mēs apzināmies iespējamo putnu gripas pandēmijas risku un tās potenciālo ekonomisko un finansiālo ietekmi," teikts Lielbritānijas, Kanādas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Japānas, Krievijas un ASV paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!