Pasaules Veselības organizācija (PVO) uzskata, ka pasaules tabakas industrija nolūkā iekārdināt miljoniem cilvēku, tajā skaitā bērnus, sākt smēķēt uz gatavās produkcijas nemitīgi izmanto maldinošas uzlīmes.
"Dienas bez tabakas" priekšvakarā PVO uzsvēra, ka turpinās koncentrēt uzmanību uz "tabakas industrijas meliem" un plašo nāvējošo produktu sortimentu.

""Dienas bez tabakas" mērķis ir izbeigt mānīšanos un atklāt patiesību par tabakas produktiem," teikts PVO Klusā okeāna rietumu reģiona direktora Sigeru Omi Manilā izplatītajā paziņojumā. "Tabakas produkti ir nāvējoši jebkādā izpausmē, vai tās būtu cigaretes, pīpes, košļājamā tabaka, arekas rieksti ar tabaku vai cigāri," uzsvēra Omi.

Industrijas izmantotie maldinošie apraksti un ražošanas metodes - kā maigās, vieglās, ar zemu darvas saturu, ar augļu garšu, šokolādes garšu, dabiskās, bezpiedevu - šos produktus nepadara drošākus, norādīja Omi.

"Visi šie produkti un paradumi ir nāvējoši un atkarību izraisoši, un patiesas informācijas trūkums pat cilvēkiem ar "labiem nodomiem" liedz iespēju izdarīt veselīgu izvēli," uzskata PVO reģionālais direktors.

Viņš aicināja reģionālās valdības ieviest PVO Tabakas kontroles konvenciju, kas ir saistoša lielākajai daļai Klusā okeāna rietumu reģiona valstu, ieskaitot Austrāliju, Ķīnu, Japānu, Dienvidkoreju un Vjetnamu.

PTO norādīja, ka smēķēšana ir pasaulē visizplatītākais nāves cēlonis, ko iespējams novērst. No smēķēšanas izraisītām slimībām visā pasaulē ik gadu mirst 4,9 miljoni cilvēku.

Turpinoties pašreizējām tendencēm, līdz 2020.gadam smēķēšanas dēļ mirušo skaits visā pasaulē palielināsies līdz desmit miljoniem cilvēku, turklāt 70% no viņiem būs attīstīto valstu iedzīvotāji.

"Pasaulē smēķē aptuveni 1,3 miljardi cilvēku, un paredzams, ka aptuveni puse no viņiem mirs priekšlaicīgi tabakas izraisītu slimību dēļ," teikts PVO paziņojumā.

Pēc pašreizējiem aprēķiniem, līdz 2025.gadam smēķētāju skaits visā pasaulē varētu palielināties līdz 1,7 miljardiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!