Austrumeiropā, tai skaitā Latvijā, kā arī Vidusāzijā izplatīto un pret medikamentiem noturīgo tuberkulozes vīrusu paveidu dēļ Eiropas Savienības (ES) valstis ir pakļautas nāvējoša slimības uzliesmojuma riskam, brīdina Pasaules Veselības Organizācijas (PVO) amatpersonas.
Savukārt Sarkanais Krusts uzskata, ka pašreizējā situācija ir visdraudīgākā kopš Otrā pasaules kara un aicināja ES līderus veltīt vairāk pūļu draudu apkarošanai.

PVO norādīja, ka jauno vīrusu "karstākās zonas" atrodas visapkārt ES robežām.

No Eiropā un Āzijā ik gadus reģistrētajiem 450 000 tuberkulozes gadījumu 70 000 gadījumu tiek konstatēti jauni vīrusu paveidi.

PVO brīdinājums izskan laikā, kad tā Eiropā epidēmijas apkarošanas nolūkos uzsākusi programmu "Apturi tuberkulozi".

Starptautiskās Sarkanā Krusta federācijas un Sarkanā pusmēness kustības vadītājs Marku Niskala aicinājis ES līderus "mosties, neatlikt rīcību uz vēlāku laiku, neļaut problēmai kļūt vēl nekontrolējamākai".

PVO Baltijas valstīs, Austrumeiropā un Vidusāzijā konstatējusi daudz medikamentu izturīgu tuberkulozes paveidu.

Piemēram, Latvijā veiktie pētījumi liecina, ka 18% pret medikamentiem izturīgo tuberkulozes gadījumu ir visbīstamākie.

"Karstākās slimības izplatības zonas ir pie ES ārējām robežām," pavēstīja PVO programmas "Apturi tuberkulozi" direktors Mario Raviljone.

"Investīcijām tuberkulozes kontrolē jābūt atbilstošām patiesajai situācijai, ar ko sastopamies, un tai būtu jābūt augstākai prioritātei Eiropas valstu dienas kārtībā, īpaši donorvalstīs," sacīja Raviljone.

Sadarbība starp Sarkano Krustu un PVO nodibināta nolūkā pastiprināt darbu pie tuberkulozes atklāšanas, infekcijas kontroles un ārstēšanas.

No šīs slimības ik gadu mirst aptuveni 1,7 miljoni cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!