Foto: AFP/Scanpix
Pasaules Veselības organizācija (PVO) ceturtdien paziņoja, ka turpmāk jauno gripas uzliesmojumu tā dēvēs par A tipa gripas H1N1 jauno paveidu.
Cūkkopības industrija un virkne valdību pauda bažas par nosaukuma "cūku gripa" radīto iespējamo kaitējumu industrijai, jo tas patērētājos rada nepareizu priekšstatu, ka ar slimību var inficēties, lietojot uzturā cūkgaļu.

Jaunatklātais vīruss ir A tipa gripas vīrusa H1N1 paveids. Cilvēku H1N1 ir parastā gripa, kas izplatās katru gadu, bet jaunais vīruss ir putnu, cūku un cilvēku H1N1 vīrusu ģenētiska kombinācija. Novērojumi liecina, ka vīrusam ir attīstījusies spēja izplatīties starp cilvēkiem. Parastais cūku vīruss H1N1 izplatās starp cūkām, un tikai ļoti retos gadījumos ar to ir saslimuši cilvēki, kas nekad iepriekš nav nodevuši vīrusu tālāk kādam citam cilvēkam. Jaunais vīruss nevienai cūkai nav atklāts.

Gripas vīrusi izplatās kā pilienu infekcija - ar šķavām, klepu vai netīrām rokām. Pasaules Veselības organizācija (PVO) noraida iespēju, ka ar jauno vīrusu varētu inficēties, lietojot uzturā cūkgaļu.

Vairāku valstu cūku audzētāji un gaļas pārstrādes kompānijas aicinājušas izvairīties no cūku pieminēšanas jaunā gripas paveida uzliesmojuma aprakstos, norādot, ka šis nosaukums smagi kaitē industrijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!