ASV izlūkdienests uzskata, ka radioaktīvā krava, kuru nesen aizturēja Uzbekistānas muitas darbinieki, bija ceļā uz Pakistānu un bija paredzēta starptautiskajam teroristam Osamam bin Ladenam.
Kravas automašīnā atrada desmit svina konteinerus, kas bija ceļā no Kazahstānas, kur amatpersonas paziņojušas, ka neko par to nezinot.

Laikraksts "Daily Telegraph" pirmdien vēstīja, ka, pēc amerikāņu izlūkdienesta informācijas, starojuma stiprums liecina par to, ka konteineros bijis stroncijs-90 tādā daudzumā, ka ar to pietiktu, lai izgatavotu vismaz desmit "radioloģiskās bumbas".

Šīs bumbas sauc par "nabagu kodolieročiem". To sastāvā nav kodolspridzekļa, bet radioaktīvās vielas sadalīšanās procesā tiek izmantota parastā sprāgstviela. Tomēr vairāki speciālisti, kuru viedokli atspoguļojis laikraksts "Daily Telegraph", ir pārliecināti, ka radioaktīvā spridzekļa izmantošana var atstāt bez dzīvības lielu pilsētu.

Krava no Kazahstānas tika aizturēta marta beigās Uzbekistānas muitā, kur darbinieku dozimetri pārbaudes laikā uzrādīja radiāciju.

Dokumentos, kurus uzrādīja automašīnas vadītājs no Irānas, bija norādīts, ka automašīnā atrodas nerūsējošais tērauds kādai Pakistānas firmai Kvetas pilsētā, kas atrodas pie robežas ar Afganistānu.

Šajās vietās, pēc amerikāņu izlūkdienesta sniegtās informācijas, atrodas to teroristu nometnes, kurus komandē Osams bin Ladens. Pakistānai tādus materiālus importēt nav vajadzības, jo tai ir savas urāna ieguves vietas un tai jau ir kodolieroči.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!