ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa piektdien Jordānas upes rietumkrastā paziņoja, ka palestīniešu valsts izveide tuvojas, un vienlaikus kritizēja Izraēlu par joprojām notiekošajām aktivitātēm kolonistu apmetnēs.
Palestīnieši ir "cienīgi cilvēki un es esmu droša, ka drīz pienāks diena, kad viņiem būs valsts, kura atbildīs šai dižajai nacionālajai pašcieņai", Ramallahā pēc tikšanās ar palestīniešu prezidentu Mahmudu Abasu pavēstīja Raisa.

Viņa sacīja, ka pirms gada sāktais ASV atbalstītais Tuvo Austrumu miera process "ir radījis pamatus eventuālai palestīniešu valsts dibināšanai".

Viņa atkārtoti kritizēja Izraēlu par ebreju kolonistu apmetņu celtniecības turpināšanu okupētajā Rietumkrastā, kur palestīnieši vēlas veidot savu valsti.

"Aktivitātes apmetnēs ir nesavienojamas ar atmosfēru, kura reāli palīdz veicināt miera sarunas, turklāt pušu darbībai ir jāveicina uzticība, nevis tā jāgrauj," sacīja Raisa. "ASV neuzskata, ka aktivitātēm apmetnēs būs kāda ietekme uz galīgo statusu, tostarp galīgajām robežām."

Starptautiskā sabiedrība par pretlikumīgām uzskata pilnīgi visas kolonistu apmetnes, kas izveidotas okupētajā Rietumkrastā, - vienalga, vai tās tapušas ar Izraēlas varasiestāžu atļauju vai bez.

Izraēlas anektētajā Austrumjeruzalemē dzīvo 200 000 ebreju kolonistu, bet pārējā okupētajā Rietumkrastā - vēl 260 000.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!