Foto: morgueFile
2010.gadā pasaulē pildot darba pienākumus vai saistībā ar profesionālo darbību nogalināti 57 žurnālisti, ceturtdien paziņoja starptautiskā žurnālistu tiesību aizstāvības organizācija "Reportieri bez robežām" ("Reporters sans frontieres",RSF)).

Pēc RSF datiem, tas ir mazāk nekā 76 žurnālistu slepkavības pērn, tomēr žurnālistu nolaupīšanas gadījumu skaits ir strauji pieaudzis.

"Kara zonās tika nogalināti mazāk žurnālistu nekā iepriekšējos gados," teikts RSF ģenerālsekretāra Žana Fransuā Žiljāra ceturtdien izplatītajā paziņojumā. "Visus šos mediju darbiniekus nogalināja noziedznieki un dažādu veidu kontrabandisti. Organizētās noziedzības grupējumi un kaujinieki joprojām ir viņu lielākie slepkavas," teikts paziņojumā.

Tomēr RSF uzsver, ka 2010.gadā strauji palielinājies nolaupīto žurnālistu skaits, kas šogad sasniedzis 51. Pērn pasaulē tika nolaupīti 33, bet 2008.gadā - 29 žurnālisti.

"Žurnālisti kļuvuši par priekšrocību. Nolaupītāji saņem ķīlniekus, lai finansētu savas noziedzīgās darbības, piespiestu valdības pildīt viņu prasības un nosūtītu sabiedrībai vēstījumus," teikts RSF paziņojumā.

RSF aprēķinājusi, ka 2010.gadā aizturēti 535 žurnālisti, 1374 žurnālistiem draudēts vai uzbrukts, bet 504 mediji tika cenzēti un 127 žurnālisti devās bēgļu gaitās. 152 interneta blogu rakstītāji tika aizturēti, bet 52 cieta no fiziskiem uzbrukumiem. Bez tam RSF izvērtējuši, ka 62 valstīs ir notikusi interneta vietņu cenzēšana.

Savukārt Šveicē bāzētā mediju tiesību uzraudzības organizācija "Press Emblem Campaign" (PEC) iepriekš paziņoja, ka savas profesijas dēļ šogad nogalināti 105 žurnālisti, kas, salīdzinot ar pagājušo gadu, kad tika nogalināti 122 žurnālisti, ir mazāk, bet tas joprojām ir vairāk nekā 2008.gadā, kad tika nogalināts 91 žurnālists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!