Krievijas armija pie Ukrainas robežas pulcina masīvus militāros spēkus ar simtiem tehnikas vienību, to skaitā pārvietojamām raķešu iekārtām, tankiem un artilēriju, ziņo aģentūra "Reuters".

Daudzām tehnikas vienībām improvizētajā nometnē ir noņemtas reģistrācijas numura zīmes un identifikācijas simboli, bet karavīru formastērpi ir bez uzšuvēm, novērojis aģentūras reportieris.

Spēku koncentrēšana Kuzminsku poligonā aptuveni 50 kilometrus no Ukrainas robežas ir līdz šim viena no skaidrākajām liecībām, ka Krievija pastiprina spēkus pierobežā, uzskata "Reuters".

Tehnikas daudzums bāzē tagad esot trīs reizes lielāks, salīdzinot ar šī gada martu, kad "Reuters" žurnālists iepriekšējo reizi te viesojies. Uz šejieni atvestas raķešu sistēmas "Uragan", tanki un pašgājēja artilērijas iekārtas – tehnika, kas tiek izmantota Ukrainas konfliktā, uzsver "Reuters".

Četru dienu laikā kopš pagājušās sestdienas "Reuters" reportieris novērojis ierodamies četrus vilciena sastāvus ar tehniku un karavīriem.

Tikmēr svaigi izremontēts, padarot to piemērotāku smagai tehnikai, ir zemes seguma ceļš, kurš no poligona ved Ukrainas robežas virzienā, atzīmē medijs. Šis ceļš ved uz klusu, Luhanskas kaujinieku kontrolētu robežpārejas punktu, ko parasti izmanto tikai vietējie iedzīvotāji, raksta aģentūra.

Vilcieni ar militāro tehniku katru dienu ierodas arī Matvejevkurganā (aptuveni 26 kilometri no Ukrainas robežas). Otrdien ieradies sastāvs atveda 16 T-72 tankus un vairākas kravas automašīnas, apraksta "Reuters".

Četru dienu laikā atvesti vismaz 26 tanki, aptuveni 30 "Uragan" iekārtas, desmitiem kravas automašīnu, kā arī vairāki bruņutransportieri un pašgājējlielgabali.

Iepriekš maijā NATO spēku komandieris Eiropā Filips Brīdlovs paziņoja, ka separātisti izmanto pamieru, lai pārapbruņotos un sagatavotos jaunai ofensīvai. Izsmeļošāk viņš šīs bažas nepamatoja.

Vēstīts, ka 2014. gada pavasarī Krievija okupēja un anektēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Pēc tam Ukrainas spēki iesaistījās karā ar Krievijas atbalstītiem un apbruņotiem kaujiniekiem Ukrainas austrumos, kur prokrieviskie spēki pasludinājuši Luhanskas un Doņeckas "tautas republikas".

Tikmēr Kremlis noliedz, ka būtu saistīts ar karu Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!