Foto: Reuters/Scanpix
ASV prezidents Baraks Obama un Eiropas Padomes prezidents Hermans van Rompejs, kā arī Eiropas Komisijas vadītājs Žozē Manuels Barrozu līksmo par Muamara Kadafi režīma gāšanu Lībija, ziņo "Interfaks". Savukārt Krievijas ārpolitikas eksperti biedē ar vēl ļaunāka režīma iespējamo sākšanos.

ASV prezidents Baraks Obama paziņojis, ka Lībijas tautai ir beidzies "sāpju posms ". Viņš arī prognozēja. drīzu NATO misijas pārtraukšanu, norādot, ka tā bijusi veiksmīgs piemērs, kā panākt risinājumu, neizmantojot sauszemes karaspēku.

"Ziņa par Muamara Kadafi nāvi līdzi nes vēsti par despotisma un represiju ēras beigām. To Lībijas tautai nācās ciest pārāk ilgi. Šodien Lībija var atšķirt jaunu lappusi savā vēsturē un būvēt jaunu demokrātisku nākotni," paziņojuši ES vadītāji.


Van Rompejs un Barozu aicina Lībijas Pagaidu valdības Nacionālo padomi "īstenot plašu tautas samierināšanas procesu", kas ļaus īstenot "demokrātiskas, caurspīdīgas pārmaiņas miera ceļā".

Krievija prognozē islamistu nākšanu pie varas

Savukārt ES augstā pārstāve ārlietās un drošības jautājumos Ketrīna Eštone paziņojusi, ka Sirtas, kur bojā gāja Kadafi, krišana nozīmē Kadafi ēras beigas Lībijā.

"Mēs jau sniedzām palīdzību Lībijas pilsoniskajai sabiedrībai, un tagad kopā ar starptautiskajiem partneriem strādājam pie tā, lai nodrošinātu valsts pēckara vajadzības. ES nākotnē kļūs vēl varenāks un būtiskāks partneris," paziņojusi Eštone.

"Lībija tagad ir pilnīgā Pagaidu valdības Nacionālās padomes kontrolē. Pēc milzīgiem Lībijas tautas upuriem 10 mēnešu garumā var ar lepnumu un pārliecību teikt, ka kritis režīms, kas ļaudis apspieda un terorizēja vairāk kā 40 gadus. Tagad Lībijas tauta var skatīties nākotnē," uzsver Eštone.

"Lībija ieiet pārejas periodā. Svarīgi, lai tās vadība apvienotos valsts demokrātiskas nākotnes veidošanā, pilnībā ievērojot cilvēktiesības. Laikā, kad pagātnes noziegumus jāsoda, vadībai jāmeklē nacionālas samierināšanās ceļi," teikts Eštones paziņojumā.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons arī sveic ar Kadafi režīma iznīcināšanu, ziņo BBC. "Es domāju, ka šodien nepieciešams atcerēties Kadafi režīma upurus, tostarp tos, kuri gāja bojā lidmašīnas sprādzienā virs Lokerbijas," paziņojis Kemerons.

Lielbritānijas premjerministrs arī paziņojis, ka ir lepns par savas valsts lomu pulkveža Kadafi gāšanā.

Ceturtdien priekšpusdienā ES prezidējošās valsts Polijas premjers Donalds Tusks bija atturīgāks savos izteicienos, ziņojot, ka oficiālā ES reakcija sekos tikai tad, kad būs pilnīgi skaidra pārliecība "par to, kas noticis". Viņš atzinis, ka no Lībijas pienāk ļoti dažāda informācija, kas ne visa izrādās patiesa.

Savukārt "Sky News" ziņo, ka Kadafi ķermenis ir izlikts vispārējai apskatei kādā Misratas mošejā. Tāpat tiek ziņots, ka Kadafi tiks apglabāts tuvākā laikā saskaņā ar musulmaņu paražām, un iespējams, tieši Misratā.

Tomēr pat pēc Kadafi nāves par viņa atrašanās vietu turpina pienākt pretrunīga informācija. Piemēram, telekanāls "Al Arabiya" ziņo, ka Kadafi ķermenis apskatei izlikts kādā Misratas tirdzniecības centrā.

Krievijas starptautisko attiecību komitejas priekšsēdētājs Mihails Margelovs, komentējot informāciju par Kadafi nāvi, paziņojis, ka "šodienas Lībijas problēma - tā nav problēma par Kadafi dzīvi vai nāvi".

"Tā ir Lībijas raibās sabiedrības saliedēšanas problēma un bruņoto spēku pastiprināšanās, jo partizānu karš pret Pagaidu valdības Nacionālo padomi iespējams arī bez pulkveža līdzdalības. Un NATO valsti nevarēs bombardēt mūžīgi," uzsver Margelovs.

Attiecībā uz skaidrajām ziņām par Kadafi nāvi, viņš piebilst, ka "visi kari ir slēgti un necaurskatāmi, un paziņojumi par Kadafi gūstu, ievainojumiem vai nāvi var pilnībā tikt apgāzti".

"Tāpat taču bija ar ziņām par viņa dēla sagūstīšanu. Tajā pašā laikā, agrāk vai vēlāk un ticamāk, ka agrāk, Kadafi tiešām tiks, vai nu nogalināts, vai stāsies tiesas priekšā," uzskata Margelovs. Viņš arī izteica pārliecību, ka Lībijai "līdz krīzes beigām vēl tālu".

Kārnegī centra Maskavā zinātniskās padomes loceklis Aleksejs Malašenko intervijā "Business FM" prognozē strīdus uzvarējušo dumpinieku vidū, un lielāka politiskā harizma ir islamistiem. "Ja tas tā notiks, tad Kadafi visiem šķitīs kā mīļš draugs, salīdzinot ar tiem, kuri var nākt viņa vietā," uzskata Malašenko.

Viņš arī uzskata, ka aktīva loma Lībijas nākotnes veidošanā būs kaimiņos esošajai Ēģiptei, kā arī Sauda Arābijai, kas ir tiešs gāztā pulkveža režīma mantinieks.

Savukārt Žirinovska pārstāvētā liberāldemokrātu partija paziņojusi, ka Kadafi ir afrikāņu Kārlis Markss, kuram ir daudz naudas, un viņš ir dzīvs.

Kā ziņots, ceturtdien Lībijas pagaidu valdība ziņoja, ka Kadafi sagūstīts Sirtes pilsētā, taču drīz miris no vairākām šautām brūcēm, kuras guvis pirms aizturēšanas . Valdības pārstāvji uzsver, ka kadafi nāve bijusi nejaušība. Nav bijis pavēles viņu nogalināt. Līdz ar gāzto Lībijas līderi gājis bojā arī viņa dēls Mutasims.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!